Kataras: paliaubos Gazos Ruože ir įkaitų paleidimas prasidės penktadienį

Paliaubos Gazos Ruože ir įkaitų išlaisvinimas prasidės penktadienio rytą, pranešė Kataro užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai.

„Pertrauka prasidės penktadienį 7 val. ryto (vietos ir Lietuvos laiku),.. o pirmoji civilių įkaitų partija bus perduota tą pačią dieną maždaug 16 val.“ – ketvirtadienį sakė Majedas al Ansari (Madžedas Ansaris), pridurdamas, kad bus išlaisvinta 13 žmonių.

Ketvirtadienį „Hamas“ ginkluotasis sparnas, Ezzedine'o al Qassamo (Izadino Kasamo) brigados, irgi patvirtino, kad paliaubos su Izraelio pajėgomis Gazos Ruože prasidės penktadienį 7 val. ryto.

„Paliaubos galioja keturias dienas, pradedant nuo penktadienio ryto, kartu nutraukiant visus karinius veiksmus iš Qassamo brigadų ir palestiniečių pasipriešinimo, taip pat sionistinio priešo pusės per visą paliaubų laikotarpį“, – teigiama pranešime.

Remiantis jų pranešimu, per keturias dienas bus išlaisvinta 50 įkaitų – moterų ir vyrų iki 18 metų amžiaus – ir triskart tiek palestiniečių kalinių.

Tuo metu Izraelio ministro pirmininko biuras ketvirtadienį pareiškė, kad valdžios institucijos, gavusios „pirmąjį pavardžių sąrašą“, susisiekė su visų Gazos Ruože laikomų įkaitų šeimomis.

Biuras nepatikslino, kas yra sąraše, kuris buvo paskelbtas netrukus po to, kai Kataras ir „Hamas“ pareiškė, kad paliaubos įsigalios penktadienį ryte.

Trečiadienį sudėtingu ir kruopščiai parengtu susitarimu Izraelis ir „Hamas“ susitarė dėl keturias dienas truksiančių paliaubų, kurių metu turėtų būti paleista mažiausiai 50 įkaitų, paimtų per spalio 7 dienos palestiniečių kovotojų grupuotės įvykdytus mirtinus išpuolius.

Paliaubos galioja keturias dienas, pradedant nuo penktadienio ryto, kartu nutraukiant visus karinius veiksmus iš Qassamo brigadų ir palestiniečių pasipriešinimo, taip pat sionistinio priešo pusės per visą paliaubų laikotarpį.

Iš pradžių skelbta, kad susitarimo įgyvendinimas prasidės ketvirtadienio rytą, tačiau to neįvyko.

Vienas palestiniečių pareigūnas ketvirtadienį naujienų agentūrai AFP sakė, kad Izraelio pajėgų ir „Hamas“ susitarimas vėluoja dėl „paskutinės minutės“ detalių, susijusių su tuo, kurie įkaitai bus paleisti ir kaip.

Savo ruožtu Izraelis po kelias savaites trunkančių bombardavimų ir įnirtingų kovų ketina paleisti mažiausiai 150 palestiniečių moterų ir vaikų ir įleisti daugiau humanitarinės pagalbos į apsiaustą palestiniečių anklavą.

Susitarimas sudarytas po kelias savaites trukusių derybų, kuriose dalyvavo Kataras, Egiptas ir JAV, sąlygas.

Izraelio valdžios institucijų teigimu, spalio 7 dieną „Hamas“ ir kiti palestiniečių ginkluoti užpuolikai Izraelyje per kruvinus išpuolius paėmė apie 240 įkaitų ir pražudė 1,2 tūkst. žmonių, daugiausia civilių.

Izraelis į spalio 7-osios išpuolį atsakė masiniais bombardavimais ir antžeminėmis operacijomis Gazos Ruože, per kurias, „Hamas“ valdomos Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, jau žuvo per 14 tūkst. žmonių, įskaitant tūkstančius vaikų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių