Kim Jong Uno sesuo: Šiaurės Korėja netrukus sėkmingai iškels žvalgybinį palydovą į orbitą

  • Teksto dydis:

Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno (Kim Čen Uno) sesuo Kim Yo Jong (Kim Jo Čen) ketvirtadienį pareiškė, kad Pchenjanas netrukus sėkmingai į orbitą iškels savo žvalgybinį palydovą.

Jos pareiškimas pasirodė praėjus dienai po nesėkmingo pirmojo bandymo iškelti tokį palydovą.

Pchenjanas savo karinį palydovą pristatė kaip būtiną atsvarą didėjančiai JAV karinei veiklai regione, o kaip vieną iš daugelio tokios veiklos pavyzdžių nurodė Vašingtono vykdomas bendras pratybas su Seulu.

Naujoji atsiskyrėliškos šalies raketa „Chollima-1“ trečiadienį prarado stūmos jėgą ir su palydovu, kurį nešė, nukrito į jūrą, tą pačią dieną pranešė valstybinė žiniasklaida.

Kim Yo Jong, kuri taip pat yra režimo atstovė spaudai, sakė, kad netrukus bus atliktas antras bandymas.

„Neabejotina, kad KLDR karinis žvalgybos palydovas artimiausiu metu bus teisingai iškeltas į kosminę orbitą ir pradės savo misiją“, – sakė ji ketvirtadienį, pavartodama Šiaurės Korėjos oficialaus pavadinimo akronimą.

Pchenjanas taip pat paskelbė nuotraukų, kuriose, jo teigimu, matyti, kaip liepsnų ir dūmų apsupta „Chollima-1“ pakyla iš ant jūros kranto esančios paleidimo aikštelės.

Raketa yra pavadinta mitinio sparnuoto žirgo, dažnai rodomo Pchenjano propagandoje, vardu.

Jungtinės Valstijos, Pietų Korėja ir Japonija pasmerkė šį paleidimą, teigdamos, kad juo buvo pažeistos Jungtinių Tautų rezoliucijos, draudžiančios Pchenjanui atlikti bet kokius bandymus naudojant balistinių raketų technologiją.

Pasak Kim Yo Jong, tokia kritika yra prieštaravimas sau pačiam, nes Jungtinės Valstijos ir kitos valstybės jau yra paleidusios tūkstančius palydovų.

„JAV yra gangsterių grupė, kuri tvirtintų, kad net jei KLDR palydovą į kosminę orbitą paleistų balionu, tai būtų neteisėta ir grėsminga“, – sakė ji pareiškime, išplatintame Korėjos centrinės naujienų agentūros (KCNA).

Analitikai įspėja, kad, jei Šiaurės Korėjai pavyktų iškelti palydovą, jo stebėjimo galimybės taptų didele problema, nes Pchenjanas galėtų tiksliau taikytis į JAV ir Pietų Korėjos pajėgas.

„Palydovų naudojimas kariniais tikslais apima žvalgybą (žvalgybinės informacijos rinkimą), pasaulinę padėties nustatymo informaciją ir priešininko palydovų puolimą. Kosminis karas“, – naujienų agentūrai AFP sakė į pensiją išėjęs Pietų Korėjos kariuomenės generolas Chun In-bumas (Čun Inbumas).

Nuo 2019-ųjų, kai žlugo Vakarų diplomatinės pastangos pasiekti susitarimą, Šiaurės Korėja suintensyvino karinę plėtrą ir atliko virtinę uždraustų ginklų bandymų, įskaitant kelių tarpžemyninių balistinių raketų bandymus.

Praėjusiais metais Kim Jong Unas pareiškė, kad jo šalis yra negrįžtama branduolinė galybė, ir paragino sparčiai didinti ginklų, įskaitant taktinius branduolinius ginklus, gamybą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių