Kinija ir Britanija atsidūrė svarbioje istorinėje kryžkelėje?

  • Teksto dydis:

Kinijos ambasadorius Didžiojoje Britanijoje antradienį paragino Londoną kaip galima greičiau pritarti Pekino finansuojamam atominės elektrinės statybų Jungtinėje Karalystėje projektui ir perspėjo, kad dvišaliai santykiai atsidūrė „svarbioje istorinėje kryžkelėje“.

„Šiuo metu Kinijos ir Jungtinės Karalystės santykiai yra svarbioje istorinėje kryžkelėje. Abipusis pasitikėjimas turi būti vertinamas dar labiau, – įtakingame finansų dienraštyje „The Financial Times“ išspausdintame straipsnyje rašo kinų ambasadorius Liu Xiaomingas (Liu Siamoningas). – Tikiuosi, kad Junginė Karalystė paliks Kinijai atviras duris ir kad Britanijos vyriausybė toliau rems Hinkli Pointo projektą bei kaip galima greičiau priims sprendimą, leisiantį sklandžiai tęsti šį projektą.“

Liepos 28 d. Britanijos vyriausybė netikėtai atidėjo milžiniško atominės jėgainės statybų projekto įgyvendinimą.

Kinijos kompanijai „China Guangdong Nuclear Power“ priklauso trečdalis 18 mlrd. svarų (21 mlrd. eurų) vertės projekte, kuriuo remiantis, Pietvakarių Anglijoje, Hinkli Pointe, numatoma pastatyti pirmą kelių dešimtmečių laikotarpyje atominę elektrinę. Projektas būtų įgyvendinamas bendradarbiaujant su Prancūzijos kompanija EDF.

Analitikai jau perspėjo, kad toks projekto atidėjimas kelia grėsmę Britanijos ir Kinijos santykiams tuo metu, kai Londonui reikia megzti tvirtus prekybinius santykius su kitomis šalimis po to, kai britai nusprendė išstoti iš Europos Sąjungos.

Šis projektas laikytas tuomet dar britų premjero Davido Camerono (Deivido Kamerono) ir iždo sekretoriaus George'o Osborne'o (Džordžo Osborno) skatintų Kinijos ir Britanijos santykių „aukso amžiaus“ kertiniu akmeniu.

Tačiau naujoji Theresos May (Teresos Mei) vadovaujama britų vyriausybė netikėtai nusprendė iki rudens atidėti sprendimą statyti minėtą elektrinę. Britų spauda skelbia, kad toks sprendimas yra ženklas, jog T. May skeptiškiau vertina santykius su Kinija, negu jos pirmtakas.

Kinijos valstybinės naujienų agentūros „Xinhua“ apžvalgininkas Tianas Dongdongas savo komentare rašė, kad sprendimas atidėti projekto įgyvendinimą „prisideda prie abejonių dėl Kinijos ir Britanijos santykių "aukso amžiaus“. Jis pridūrė, kad Kinija gali sustabdyti savo investicijas Britanijoje, kol nebus pradėtas įgyvendinti atominės elektrinės projektas.

Savo ruožtu atominės elektrinės Britanijoje projektas yra kritikuojamas dėl to, kad juo britų mokesčių mokėtojai būtų įpareigoti dešimtmečius už elektrą mokėti daugiau, negu dabartinė rinkos kaina.

Sprendimą dėl šio projekto britų valdžia turėtų priimti rugsėjį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Su rusais kariaujantys kabutėse biurokratai vėl taikosi ištraukti iš mūsų piniginių milijardus. Pragariško branduolinio katilo mėgėjai Lietuvoje nerimsta: Jie siūlo du vienas kitam prieštaraujančius dalykus: nepirkti labai pigios realios baltarusiškos branduolinės energijos, bei pardavinėti rusams ir baltarusiams [1] brangią lietuvišką branduolinę energiją (kuri neegzistuoja ir pagal Lietuvos piliečių valią niekada neegzistuos). Kaip ir dauguma kitų lietuviškų fantazijų, tokie prieštaraujantys vienas kitam dalykai yra nerealūs. Kodėl lietuviška branduolinė energija būtų brangesnė? Nes darbo jėga Rusijoje ir Baltarusijoje yra žymiai pigesnė, negu Japonijoje, kurioje būtų pagamintas Lietuvai skirtas reaktorius. Ir aišku, visas pasaulis su įtampa stebi, kaip Tesla kaupia išteklius pasaulio energetiką pervesti prie akumuliatoriuose kaupiamos atsinaujinančios energijos. Jei tai pavyks, tai branduolinei energijai bus šakės pasauliniu mastu. (mokslas-studijos-ekonomika)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių