Kinija po A. Blinkeno komentaro apie karą Ukrainoje kaltina JAV skleidžiant dezinformaciją

  • Teksto dydis:

Kinija trečiadienį apkaltino Jungtines Valstijas „melagingos informacijos skleidimu“ po JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno (Entonio Blinkeno) komentaro, kad Kinijos parama Rusijos gynybos pramonei turi liautis.

Kinija teikia itin svarbią paramą, kuri leidžia „Rusijai išlaikyti gynybos pramonės bazę, finansuoti karo mašiną ir tęsti karą. Todėl tai ilgiau tęstis nebegali“, antradienį bendroje spaudos konferencijoje su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu sakė A. Blinkenas.

Kinija tvirtina, kad yra neutrali karo Ukrainoje ir teigia, kad nesiunčia mirtinos pagalbos nė vienai iš konflikto pusių – kitaip nei Jungtinės Valstijos ir kitos Vakarų valstybės.

„Ryžtingai nepritariame Jungtinių Valstijų skleidžiamai melagingai informacijai, nepagrįstai jokiais įrodymais, ir kaltės suvertimui Kinijai“, – eilinėje spaudos konferencijoje sakė kinų Užsienio reikalų ministerijos atstovas Lin Jianas (Lin Dzianas).

„Kalbant apie krizę Ukrainoje, Kinija niekada nepylė alyvos į ugnį ir nesiekė pasipelnyti iš susidariusios situacijos, ji visada siekė taikos derybų“, – teigė jis.

„Kinija netiekia ginklų nė vienai kariaujančiai šaliai, griežtai kontroliuoja bendrų civilinių ir karinių prekių eksportą ir sulaukia didelių tarptautinės bendruomenės pagyrų“, – pridūrė Lin Jianas.

Nuo 2022 metų vasario, kai Maskva pasiuntė karius į Ukrainą, Kinijos ir Rusijos strateginė partnerystė tapo dar glaudesnė. Visgi Pekinas atmeta Vakarų šalių teiginius, kad šis remia Maskvos karo veiksmus.

Kinija taip pat tapo Rusijos ekonominio gelbėjimosi ratu, nuo karo Ukrainoje pradžios sparčiai išaugus dvišalei prekybai.

J. Stoltenbergas per spaudos konferenciją sakė, kad Kinija susidurs su pasekmėmis, jei ji ir toliau rems Rusiją.

„Kinija negali remti abiejų pusių. Ji negali toliau palaikyti normalių prekybos santykių su Europos šalimis ir tuo pačiu metu kurstyti didžiausio karo, kokį matėme Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo laikų“, – teigė J. Stoltenbergas.

Praėjusią savaitę Didžiojo septyneto (G-7) šalių užsienio reikalų ministrai išreiškė susirūpinimą dėl to, kad Kinija siunčia į Rusiją dvejopo naudojimo medžiagas, įskaitant ginklų komponentus, padedančias Maskvai kariauti Ukrainoje.

Kinija nedalyvavo savaitgalį Šveicarijoje vykusiame taikos aukščiausiojo lygio susitikime, kuriame buvo dar kartą patvirtinti Kyjivo reikalavimai Rusijai palikti Ukrainos teritoriją, kad būtų sudaryta taika.


Šiame straipsnyje: KinijaJAVAntony BlinkenasdezinformacijaLin Jianaskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių