Kinijos vadovai: Pekinas susiduria su iššūkiais gaivinant ekonomiką

  • Teksto dydis:

Pekino vadovybė šią savaitę svarbiame susitikime pripažino, kad Kinija susiduria su savo ekonomikos – antros pagal dydį pasaulyje – gaivinimo sunkumais ir iššūkiais, antradienį pranešė valstybinė žiniasklaida.

„Kinija vis dar turi įveikti tam tikrus sunkumus ir iššūkius, kad dar labiau atgaivintų ekonomiką“, – šalies Centrinės ekonominio darbo konferencijos posėdyje pažymėjo aukščiausi šalies vadovai, įskaitant prezidentą Xi Jinpingą (Si Dzinpingą), pranešė valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“.

Pirmadienį ir antradienį vykusiame posėdyje aukščiausio rango pareigūnai „nustatė ekonominio darbo prioritetus 2024 metais“, o Xi Jinpingas pasakė kalbą, nurodė „Xinhua“.

„Posėdyje buvo pažymėta, kad Kinijos ekonomika atsigavo“, – sakoma agentūros pranešime.

O pasak posėdyje dalyvavusių pareigūnų, „palankios sąlygos nusveria nepalankius Kinijos vystymosi veiksnius“, pranešė valstybinė žiniasklaida.

„Esminė ekonomikos atsigavimo tendencija ir ilgalaikė teigiama perspektyva nepasikeitė“, – pažymėjo pareigūnai, kuriuos citavo „Xinhua“.

Praėjusią savaitę Xi Jinpingas įspėjo, kad šalies ekonomikos atsigavimas tebėra „kritiniame etape“, ir nurodė imtis priemonių, kurios leistų didinti paklausą bei mažinti riziką.

Kinija vis dar turi įveikti tam tikrus sunkumus ir iššūkius, kad dar labiau atgaivintų ekonomiką.

Naujausiais duomenimis, šalies eksportas lapkritį padidėjo pirmą kartą per septynis mėnesius, nors metinį prieaugį galėjo lemti žema palyginamoji bazė, nes metais anksčiau buvo labiausiai jaučiamas itin griežtos COVID-19 politikos poveikis.

Tuo tarpu importas lapkritį netikėtai sumažėjo ir tai taip pat parodė silpną vartotojų aktyvumą šalyje.

Be to, praėjusią savaitę paskelbti duomenys parodė, kad defliacija šalyje lapkritį dar įsibėgėjo, o tai, pasak ekspertų, taip pat piešia niūrų vaizdą.

Žada naują paramą nekilnojamojo turto rinkai

Uždarame posėdyje Kinijos vadovai taip pat pažadėjo imtis aktyvesnių veiksmų paremti silpnėjančią šalies nekilnojamojo turto rinką.

Kinijos ekonomika susiduria su sunkumais įvairiose srityse, tačiau kone didžiausia jos bėda yra skolų krizė nekilnojamojo turto sektoriuje.

Pekino vadovybė kasmet rengiamame posėdyje pažadėjo „aktyviai, bet saugiai mažinti riziką nekilnojamojo turto sektoriuje“ ir „patenkinti pagrįstus nekilnojamojo turto įmonių finansavimo poreikius“.

Nekilnojamojo turto sektoriaus – tradicinio ekonomikos augimo variklio – problemos tebėra vienas didžiausių nerimo šaltinių.

Šį sektorių alina gili skolų krizė, o kai kurie didžiausi Kinijos nekilnojamojo turto vystytojai yra skolingi šimtus milijardų dolerių ir gali nutraukti veiklą.

Statybos ir nekilnojamojo turto sektoriui tenka maždaug ketvirtadalis Kinijos bendrojo vidaus produkto.

Valdžia yra susirūpinusi – nuogąstavimai dėl NT vystytojų skolų skatina pirkėjų nepasitikėjimą, dėl to krenta būsto kainos ir, svarbiausia, kyla neigiamo šalutinio poveikio kitiems sektoriams grėsmė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jo

jo portretas
kazin kas blogiau, ar kremlius ar nukvakes beretnykas...

Stalino saule ;)

Stalino saule ;) portretas
Kai su kremliu susidesi, tai tiktai bedos turesi...

LIETUVOS "NAPOLEONAMS"

LIETUVOS "NAPOLEONAMS" portretas
Baikite kišti savo snargliuotas nosis į Kinijos reikalus. Jos jau bijo teroristinė Amerika ir paskelbė ją priešu Nr.1. Vien dėl to, kad ji jau aplenkė "galingiausią" ir "demokratiškiausią Ameriką. Tiek Amerika tiek Europa jau gilioje šiknoje palyginus su darbščia Kinija.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių