Laisvi Tuniso rinkimai – arabų pavasario vilties spindulys

  • Teksto dydis:

Užsienio stebėtojai prieš Tuniso rinkimų rezultatų paskelbimą trečiadienį gyrė „laisvą“ balsavimą, po kurio islamiška partija pripažino pralaimėjimą ir kuris suteikė vilčių dėl taikaus valdžios perdavimo „arabų pavasario“ lopšyje.

Islamiška partija „Ennahda“, kuri šiai Šiaurės Afrikos valstybei vadovavo po 2011 metų revoliucijos, pasveikino savo pasaulietišką varžovę „Nidaa Tounes“, kuri tikriausiai bus didžiausia partija parlamente.

„Ennahda“ paragino savo šalininkus švęsti „demokratiją“ ir šimtai žmonių, nepaisydami pralaimėjimo, buvo susirinkę prie jos būstinės sostinėje Tunise.

Tunisas yra „vienintelis medis, dar stovintis nuniokotame miške“, miniai sakė jos lyderis Rachedas Ghannouchi (Rašidas Ganušis), turėdamas omenyje kitas šalis, kuriose „arabų pavasario“ sukilimų viltys užleido vietą konfliktams ar atsinaujinusioms represijoms.

Europos Sąjungos (ES) stebėtojų misija gyrė tai, kaip vyko sekmadienio rinkimai, kurių metu saugumas buvo sustiprintas baiminantis ekstremistų išpuolių.

„Tuniso žmonės sustiprino savo įsipareigojimą demokratijai patikimais ir skaidriais rinkimais, kurie suteikė visų politinių tendencijų tunisiečiams laisvą balsavimą“, – spaudos konferencijoje sakė misijos vadovė Annemie Neyts-Uytterbroeck (Anemi Neits-Eiterbruk).

Nors Tunisas yra laikomas vilties švyturiu palyginti su kitomis „arabų pavasario“ šalimis, jo pereiga patyrė išbandymų kovotojų atakomis ir socialiniais neramumais.

Skurdas ir nedarbas, kurie buvo svarbūs faktoriai, išprovokavę 2011-ųjų sukilimą, lieka neišspręsti klausimai, o rinkimų kampanijos pagrindinės temos buvo ekonomika ir saugumas.

Politinės derybos 

Kadangi nė viena partija tikriausiai negaus visiškos daugumos, dar prieš rezultatų paskelbimą prasidėjo politinės derybos.

Rinkimų komisija ISIE antradienį paskelbė, kad, preliminariais duomenimis, rinkėjų aktyvumas buvo 69 procentai.

„Nidaa Tounes“ lyderis Beji Caidas Essebsi (Bedžis Saidas Esebsis), 87 metų Tuniso politikos veteranas, žadėjo formuoti koaliciją su kitomis partijomis ir vesti šalį į priekį.
„Iš anksto priėmėme sprendimą, kad „Nidaa Tounes“ nevaldys viena, net jei laimėsime absoliučią daugumą“, – televizijai „al Hiwar al Tounsi“ sakė B.C.Essebsi.

„Mes valdysime su tais, kurie mums artimiausi, taip sakant, su demokratine šeima“, – sakė jis.

„Nidaa Tounes“ vienija įvairius žmones – verslininkus, intelektualus, profesinių sąjungų veikėjus, kairiojo sparno karingus aktyvistus, žmones, susijusius su „senuoju režimu“, kuriuos visus vienija nepritarimas islamiškoms jėgoms.

Tačiau kampanijos metu B.C.Essebsi neatmetė galimybės dalytis valdžia su islamiškomis jėgomis, jei bus būtina.

„Tai priklausys nuo rezultatų, – sakė jis. – Kai tik rezultatai bus galutiniai, mes pagalvosime šiuo klausimu“.

B.C.Essebsi taip pat sakė, kad dalyvaus lapkričio 23 dieną įvyksiančiuose prezidento rinkimuose, ir yra laikomas favoritu.

Rinkimų organizatoriai iki ketvirtadienio turi paskelbti rezultatus. Prognozės rodo, kad „Nidaa Tounes“ laimės maždaug 80 iš 217 vietų parlamente, o „Ennahda“ – maždaug 70.

Pagal Tuniso rinkimų sistemą, partija, kuri laimi negavusi visiškos daugumos, gauna mandatą formuoti koalicinę vyriausybę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių