Latvija neketina uždaryti Rusijos ambasados Rygoje

  • Teksto dydis:

Latvijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Solvita Martinsonė antradienį pareiškė, kad jei Ryga nuspręstų uždaryti Rusijos ambasadą, tikėtina, kad sulauktų panašaus Maskvos atsako.

Raginimų Rygai žengti tokį žingsnį pasigirdo po praėjusios savaitės apsikeitimo kaliniais tarp Rusijos ir Vakarų.

S. Martinsonė pabrėžė, kad Latvijos ambasada Maskvoje yra vienintelis tarpvalstybinis ryšių kanalas, teikiantis konsulinę pagalbą latviams Rusijoje. Taigi, uždarius Rusijos ambasadą Latvijoje, Maskva greičiausiai priimtų tokį patį sprendimą dėl latvių atstovybės ir panaikintų vienintelį ryšių kanalą.

Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai pridūrė, kad Rygos ir Maskvos santykiai smarkiai pablogėjo nuo tada, kai Rusija daugiau nei prieš dvejus metus pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą. Nuo to laiko keli Rusijos ambasadoje dirbę diplomatai buvo paskelbti nepageidaujamais asmenimis ir išsiųsti iš Latvijos.

Be to, nuo karo pradžios jau buvo uždaryti Rusijos generaliniai konsulatai Liepojoje ir Daugpilyje.

S. Martinsonė pažymėjo, kad saugumo sumetimais taip pat buvo gerokai apribotas vizų išdavimas Rusijos piliečiams ir jų atvykimas į Latviją bei kitas ES šalis.

Latvijos tarptautinių reikalų instituto tyrėjas ir Baltijos gynybos kolegijos dėstytojas Sandis Šraderas neseniai pareiškė, kad po praėjusią savaitę įvykusio Vakarų ir Rusijos apsikeitimo kaliniais Latvija turėtų apsvarstyti galimybę uždaryti Rusijos ambasadą Rygoje, siekiant užkirsti kelią šnipinėjimo veiklai.


Šiame straipsnyje: RusijaLatvijaambasadasantykiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių