Lenkija svarsto galimybę laikinai prekėms uždaryti sieną su Ukraina

  • Teksto dydis:

Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas trečiadienį sakė, kad jo vyriausybė svarsto galimybę laikinai uždaryti prekėms sieną su Ukraina, tvyrant įtampai dėl pigių ukrainietiškų grūdų.

„Kalbamės su Ukrainos puse apie laikiną sienos uždarymą ir apskritai prekybos nutraukimą“, – žurnalistams sakė D. Tuskas.

„Rytoj taip pat aptarsiu šį klausimą su Lenkijos ūkininkais. Šis sprendimas būtų tik laikinas [...] ir abipusiai skausmingas“, – pridūrė jis.

Nepatenkinti Lenkijos ūkininkai, protestuodami prieš, jų teigimu, nesąžiningą konkurenciją dėl prekių, įvežamų į Lenkijos rinką iš karo draskomos rytinės kaimynės, blokuoja sienos su Ukraina perėjimo punktus ir greitkelius.

„Esu pasirengęs priimti net griežtą sprendimą dėl sienos su Ukraina, visuomet pasikonsultavęs su Kyjivu, kad tarp Varšuvos ir Kyjivo nebūtų nereikalingos įtampos“, – pareiškė D. Tuskas.

„Tačiau turime rasti ilgalaikį sprendimą“, – pridūrė jis.

Užpuolusi Ukrainą Rusija užblokavo svarbius Juodosios jūros prekybos kelius, kuriais ukrainiečiai eksportuodavo savo žemės ūkio produktus.

Siekdama padėti Kyjivui ekonomiškai, 2022 metais Europos Sąjunga nusprendė panaikinti tarifus Ukrainos prekėms, tranzitu vežamoms 27 valstybių bloko keliais.

Tačiau dėl logistikos problemų didelė dalis Ukrainos eksportuojamų grūdų susikaupė ES narėje Lenkijoje, o tai mažina vietos gamintojų kainas.

Dėl pasienio blokadų ir ginčo grūdų klausimu vis labiau didėja įtampa tarp Lenkijos ir Ukrainos. Buvo mažiausiai keturi incidentai, kai lenkų ūkininkai iš sunkvežimių ir prekinių traukinių išpylė ukrainietiškus grūdus.

Sekmadienį buvo atverti aštuoni traukinio vagonai su ukrainietiškais kukurūzais ir tonos grūdų pasipylė ant geležinkelio bėgių.

Reaguodamas Kyjivas paragino Varšuvą nutraukti nebaudžiamumą už, jo žodžiais, vandalizmo aktus.


Šiame straipsnyje: Lenkijasiena su Ukrainaprekės

NAUJAUSI KOMENTARAI

D.

D. portretas
Nieko kito Donaldui neliko, kaip tik 'prisijungti" prie ūkininkų ir kitų žmonių minios savo valstybėje, nes kitaip bus "nušvilptas"...

Labai gerai

Labai gerai  portretas
Užkniso tie nedamušti ukrų benderovcų fašistai

braliukas

braliukas portretas
braliukai dubiliukai, mes tyk laikinai
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių