Lenkų narai rado XIX amžiuje sudužusį laivą, pilną šampano butelių

  • Teksto dydis:

Lenkų narai pranešė praėjusią savaitę radę XIX amžiuje sudužusį laivą, pilną šampano butelių.

„Atrodo, kad radome lobį“, – socialiniame tinkle „Facebook“ antradienį parašė vienas iš narų Tomaszas Stachura (Tomašas Stachura).

Pasak T. Stachuros, narai iš pradžių manė, kad laivo nuolauža, kuri atrodė kiek panaši į žuvims skrosti skirtą peilį, bus „vienas iš mažiausiai įdomių“ radinių.

Tačiau paaiškėjo, kad 58 metrų gylyje prie Švedijos Elando salos rastas nuskendęs laivas buvo krovininis burlaivis, gabenęs šampano, vyno ir mineralinio vandens butelius bei porceliano dirbinius.

Spėjama, kad laivas galėjo nuskęsti 1850–1876 metais, atsižvelgiant į tuo metu populiarų vokiško mineralinio vandens prekės ženklą.

„Pamatėme daugiau nei 100 šampano butelių ir dėžių su mineraliniu vandeniu keramikiniuose buteliuose“, – pasakojo „Baltictech“ narų grupės lyderis T. Stachura.

„Būtent vanduo buvo pats įdomiausias dalykas, kuris paskatino tęsti paiešką“, – pažymėjo jis.

„Aš nardau jau 40 metų ir dažnai pasitaiko vienas ar du buteliai (...) atrasti sudužusį laivą su tiek daug krovinių man yra pirmas kartas“, – pridūrė T. Stachura.

Labai vertinamo vokiško mineralinio vandens „Selters“ buteliai buvo paženklinti antspaudais, kuriuose buvo nurodyti jo išpilstymo metai.

Pagal šią datą narai galėjo nustatyti tikėtiną laivo nuskendimo laikotarpį.

T. Stachura minėjo, kad narai apie radinį jau informavo Švedijos Sederterno universitetą ir už povandeninius tyrimus šioje šalyje atsakingą profesorių Johaną Ronnby (Johaną Ronbį).

„Tikimės, kad galbūt pavyks rasti rėmėją ir kartu su švedų archeologais suorganizuosime laivo nuolaužų tyrimą“, – teigė jis.

„Visa tai ten gulėjo 170 metų, tad tegul paguli dar vienerius metus, ir mes turėsime laiko geriau pasiruošti operacijai“, – sakė T. Stachura.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių