Lenkų pareigūnas griežtai kritikuoja filmą apie migrantų krizę prie Baltarusijos sienos

  • Teksto dydis:

Svarbus Lenkijos konservatorių vyriausybės narys griežtai sukritikavo Venecijos kino festivalyje antradienį pristatomą filmą apie humanitarinę migrantų krizę prie Lenkijos ir Baltarusijos sienos.

Lenkų režisierės Agnieszkos Holland (Agneškos Holand) „Žalia siena“ (Zielona granica) atkreipia dėmesį į pabėgėlių krizę, prieš dvejus metus kilusią prie Baltarusijos sienų su Europos Sąjungos šalimis Lenkija, Lietuva ir Latvija. Filmas rodomas Venecijos kino festivalio konkursinėje programoje.

Lenkijos teisingumo ministras Zbigniewas Ziobro (Zbignevas Ziobras), priklausantis griežtai dešiniajam sparnui, filmą palygino su nacių propaganda.

„Trečiajame reiche vokiečiai gamino propagandinius filmus, kuriuose lenkai vaizduoti kaip banditai ir žudikai. Šiandien jie tam turi Agnieszką Holland“, – socialiniame tinkle „X“ pirmadienį parašė Z. Ziobro.

Festivalio parengtame aprašyme sakoma, kad šiame meniniame filme vaizduojama tragedija pelkių ir miškų „žalioje sienoje“, persipynę lenkų aktyvistės, jauno lenkų pasieniečio ir sirų šeimos gyvenimai.

A. Holland kritikuoja Lenkijos vyriausybės griežtą poziciją pabėgėlių ir migrantų atžvilgiu. Režisierės pažiūros atsispindi ir filme.

2021 metais autoritarinis Baltarusijos lyderis Aliaksandras Lukašenka skrydžiais ir vizomis ėmė vilioti migrantus iš Artimųjų Rytų ir Afrikos į Baltarusiją, ir nukreipti juos į ES šalis. Kai kuriais atvejais baltarusių pasieniečiai stumia migrantus per sieną.

Lenkija apkaltino Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininką A. Lukašenką siekiant sėti nesantaiką regione. Daugeliu atvejų lenkų pasieniečiai stūmė migrantus atgal arba neįleido jų prašyti prieglobsčio. 2021 metų vasarą migrantai įstrigo niekieno žemėje tarp Lenkijos ir Baltarusijos, kur negavo humanitarinės ir medicininės pagalbos.

Aktyvistai pranešė apie dešimčių migrantų mirtį šioje pasienio zonoje.

„Supratau, kad prie sienos kuriama žiaurumo mokymo stovykla. Mano nuomone, tai buvo grynai politinis sprendimas“, – neseniai interviu lenkiškajai leidinio „Newsweek“ versijai sakė A. Holland. Ji kaltino politikus Lenkijoje ir kitur siekiant pelnyti politinių taškų trumparegiška ir nežmoniška pozicija dėl migracijos.

Filmas Lenkijoje bus pradėtas rodyti rugsėjo 22 dieną.

A. Holland yra tarp liberalių lenkų, smerkiančių Lenkijos valdžią dėl elgesio su migrantais. Kritikai sako, kad nors Baltarusija naudojasi migrantais kaip pėstininkais ciniškame geopolitiniame žaidime, tokia demokratija kaip Lenkija turėtų elgtis su jais pagal tarptautinę teisę ir leisti jiems kreiptis dėl prieglobsčio.

Lenkijos valdžia kritikus ir migrantams padedančius lenkų aktyvistus kaltina kenkimu šalies interesams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lenkai šaunuoliai

Lenkai šaunuoliai portretas
Todėl ir perkuosi tik Lenkijoje,taip juos palaikau

Jeigu

Jeigu portretas
Teta Julija per tvorą siulije o dėdė Miša per tvorą kiša. Tarakonas užsiiminėja anonizmu.

šitas geras

šitas geras portretas
" Lukašenka skrydžiais ir vizomis ėmė vilioti migrantus"
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių