Lietuvoje ieško kelio Ukrainos grūdams

Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Kazys Starkevičius, Ukrainos žemės ūkio tarybos ir Lietuvos ūkininkų atstovai lankėsi Klaipėdos uoste. Vizito tikslas – nutiesti eksporto kelią grūdams iš Ukrainos.

Patyrė didžiulių nuostolių

K. Starkevičius savo paskyroje feisbuke pasakojo, kad į Lietuvą atvykę stambūs Ukrainos ūkininkai yra patyrę didžiulių nuotolių – kai kurios jų žemės atsidūrė okupuotoje teritorijoje, yra žuvusių ūkio darbuotojų, tačiau niekas nenuleidžia rankų ir sako: „Mes turime dirbti ir nugalėti!“

K. Starkevičius pabrėžė, kad grūdų eksportas yra strategiškai svarbus dėl išlikimo kovojančiai šaliai.

„Turime labai aiškiai suprasti, kad privalome padėti Ukrainai. Ginklai, amunicija yra prioritetas, bet svarbu padėti ir ekonomiškai. Turtingiausios šalys skiria ginkluotę. Ukraina, nors ir pavėluotai, ją gauna, kovoja. Kovoja ir už mus. Tačiau kariuomenės išlaikymą turi užtikrinti patys ukrainiečiai“, – atkreipė dėmesį K.Starkevičius.

viliusrex.lt nuotr.

Gyvybiškai svarbu kariuomenei

Pasak Seimo nario, būtent žemės ūkis Ukrainoje generuoja bene didžiausias pajamas, kurios gyvybiškai reikalingos kariuomenei išlaikyti.

„Dievas pamalonino ir šių metų derlius Ukrainoje rekordinis. Bus sukaupta apie 80 mln. t grūdų. Pati Ukraina sunaudoja per 20 mln. t, likusiam kiekiui reikalingas eksportas. Juodosios jūros koridorius uždarytas. Lieka keliai per Lenkiją ir Lietuvą“, – pabrėžė K. Starkevičius.

Šiuo tikslu jis ir Lietuvos ir Ukrainos žemės ūkio organizacijų atstovai lankėsi Klaipėdos jūrų uoste.

„Lietuvos ūkininkai nuogąstauja, kad nesusimaišytų Lietuvos ir Ukrainos ūkininkų grūdai, nes tai sujauktų rinką. Kad taip neatsitiktų, turi būti atskiras transportavimo koridorius ir atskiri sandėliai. Mums parodė sandėlius. Uostas turi visas galimybes, kad ukrainietiški grūdai būtų supilti į atskirus aruodus, paskui perpilti į laivus ir išplukdyti į kitas šalis“, – vizito jūrų uoste rezultatus apibendrino K. Starkevičius.

viliusrex.lt nuotr.

Labai išaugina kainą

Jis atkreipė dėmesį, kad grūdų transportavimas per Lietuvą ir Lenkiją dėl didelio atstumo labai padidina grūdų kainą.

„1 t grūdų kaina yra 100 eurų, tačiau vien jų gabenimas aplinkiniais keliais kainuoja apie 70 eurų. Deja, be ES subsidijų grūdai nebus konkurencingi dėl ilgo kelio. Ukrainai pagalbą teikianti ES už Ukrainos grūdus turėtų nustatyti tam tikrą subsidiją“, – apie svarbaus plano įgyvendinimo aplinkybes pasakojo K. Starkevičius.

Jis pabrėžė ir vadinamųjų intervencinių pirkimų reikšmę.

„Kadangi grūdų kiekis Ukrainoje yra didelis, bus reikalingi intervenciniai pirkimai, kad grūdai iš anksto būtų supirkti ir Ukrainoje saugomi. Ukrainos uostuose bombarduojami sandėliai, bet Ukrainos ūkininkai turi  daug sandėlių, rusai tiek bombų neturės sandėliams išdaužyti“, – apie grūdų eksporto svarbą sakė Seimo narys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nesąmones sugalvoja

Nesąmones sugalvoja portretas
Ko lenda prie tų ukrainiečių? Nesugeba susitarti jie su rusais, naudinga jiems tos žmonių žudynės. Grūdai jų užteršti, kas juos pirks? Lietuva ne pakeliui, tegu jie patys tais grūdais ir rūpinasi. Iš vis. Nuomonė tokia, kad nereikia kištis į kitų valstybių reikalus, mes net sienos bendros su Ukraina neturim. Jie tikrai pralaimės rusams. Ir kas tada?

skiep

skiep portretas
draugas starkevicius jus sovietiams komunizmui tarnavot ar ne geda,

KĄ IR NERANDA?....

KĄ IR NERANDA?.... portretas
Tiesus kelias yra per Vytauto Landsbergio klėtelį...Ir jam kai kas nubyrės....
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių