Londono meru išrinktas musulmonas S. Khanas

  • Teksto dydis:

Didžiosios Britanijos opozicinės Leiboristų partijos įstatymų leidėjas Sadiqas Khanas (Sadikas Chanas) šeštadienį tapo pirmuoju Londonui ir pirmuoju visoje Europos Sąjungoje sostinei vadovaujančiu musulmonu, kai rinkėjai suteikė pergalę šiam pakistaniečio imigranto autobuso vairuotojo sūnui iš Pietų Londono, atmetę jam mestus kaltinimus ryšiais su ekstremizmu.

S.Khano, kuris pakeis ekscentriškąjį 51 metų konservatorių Borisą Johnsoną (Borisą Džonsoną), triumfas buvo labiausiai dramatiškas rezultatas vietos ir regionų valdžios rinkimuose, kurie atnešė nedaug reikšmingų pokyčių, bet pabrėžė Britanijos politinį susiskaldymą, artėjant referendumui, per kurį visuomenė išsakys savo nuomonę, ar šalis turi likti ES bloko nare.

Kaip parodė šeštadienį paryčiais paskelbti galutiniai rinkimų rezultatai, S.Khanas surinko 57 proc. balsų, triuškinama persvara įveikęs savo pagrindinį varžovą konservatorių Zacą Goldsmithą (Zaką Goldsmitą), už kurį balsavo 43 proc. rinkėjų.

Šie rezultatai buvo gauti po to, kai buvo priskaičiuoti rinkėjų pirmosios ir antrosios pirmenybės balsai, tai yra balsai tų rinkėjų, kurie balsalapiuose savo kandidatus pažymėjo pirmaisiais ir antraisiais numeriais.

Iš viso už S.Khaną balsavo 1 310 143 rinkėjai, o už Z.Goldsmithą, milijonierių aplinkosaugos entuziastą iš ministro pirmininko Davido Camerono (Deivido Kamerono) Konservatorių partijos – 994 614 rinkėjų.

41 metų Z.Goldsmithas nuo 2010-ųjų parlamente atstovauja turtingai Ričmondo parko rinkimų apygardai. Jis yra velionio finansininko Jameso Goldsmitho (Džeimso Goldsmito), kuris savo šeimai patikos fonde paliko 1,2 mlrd. svarų (1,5 mlrd. eurų), sūnus.

45 metų S.Khanas, kuris ne vienus metus užsiėmė teisine praktika žmogaus teisių srityje ir dirbo vyriausybės ministru, iki šiol parlamente atstovavo Londono pietiniam Tutingo rajonui, kuriame pats užaugo ir kuriame gyvena daug azijiečių kilmės londoniečių.

Rinkėjų aktyvumas buvo gana didelis – 45,6 procento. 2012 metais savo valią pareiškė 38 proc. rinkėjų.

S.Khano pergalė atrodė garantuota, kai keliomis valandomis anksčiau buvo paskelbti negalutiniai rezultatai, bet oficialus pranešimas buvo paviešintas po vidurnakčio, praėjus ilgiau negu parai po balsaviečių užsidarymo. Rezultatus paskelbti šiek tiek vėluota dėl, anot pareigūnų, „nedidelių neatitikimų“ skaičiavime.

Londonas pasirinko viltį

Po pagiežingų apsižodžiavimų atmosfera pasižymėjusios kampanijos, per kurią S.Khanas buvo kaltinamas savo varžovo simpatizuojantis islamo ekstremistams, naujasis Londono vadovas savo padėkos kalboje pažadėjo, kad bus „visų londoniečių meras“.

„Šiuose rinkimuose neapseita be ginčų, o aš labai didžiuojuosi, kad Londonas šiandien pasirinko viltį, o ne baimę; vienybę, o ne susipriešinimą“, – S.Khanas sakė kai miesto rotušėje buvo paskelbti balsavimo rezultatai, kurie buvo sutikti jo šalininkų plojimais ir šūksniais.

Z.Goldsmithas sakė, kad S.Khanas yra visuomenę priešinantis veikėjas ir kaltino, kad jo ideologinis pagrindas yra toks pats radikalus kaip ir islamo ekstremistų. Tokius pačius kaltinimus taip pat kartojo D.Cameronas ir kiti aukšto rango konservatoriai.

S.Khanas, kuris save vadina „britu musulmonu, kuris imsis kovos su ekstremistai“, kaltino Z.Goldsmithą mėginant įbauginti ir supriešinti rinkėjus 8,6 mln. gyventojų, iš jų per milijoną musulmonų, turinčiame mieste, besididžiuojančiu savo multikultūralizmu.

Z.Goldsmithą kampaniją jis vadino „blankia ir desperatiška“.

Tie žodiniai išpuoliai, ilgainiui peraugę į viešą drabstymąsi purvais ir kritikuoti kai kurių įtakingų Konservatorių partijos veikėjų, akivaizdžiai neįbaugino rinkėjų, palaikiusių S.Khaną.

Londonas jau yra tapęs islamo ekstremistų taikiniu, įskaitant 2005 metų liepą įvykdytas mirtininkų sprogdintojų atakas viešojo transporto sistemoje, nusinešusias 52 žmonių gyvybes. Tačiau Britanijos sostinė išvengė didelės rasinės ir religinės įtampos, kuri būdingai kai kuriems kitiems Europos miestams.

„Tikiuosi, kad mums niekada nebebus siūlomas toks aštrus pasirinkimas. Baimė nedaro mūsų saugesniais – ji mus silpnina, o baimės politika tiesiog nėra pageidaujama mūsų mieste“, – savo pergalės kalboje sakė naujai išrinktas meras.

Jam sakant kalbą ultradešiniosios partijos „Britanija – pirmiausia“ kandidatas Paulas Goldingas (Polas Goldingas), stovėjęs kartu su kitais pralaimėjusiais kandidatais už S.Khano, atsuko jam nugarą.

Ketvirtadienį vykusiuose rinkimuose varžėsi iš viso 12 kandidatų, bet 10 iškrito per pirmąjį ratą.

Pozityvi žinia apie Londoną

Buvęs konservatorių strategas Steve'as Hiltonas (Stivas Hiltonas) sakė nacionaliniam transliuotojui BBC, kad Z.Goldsmitho kampanija sugrąžino šiai stovyklai nešlovingą „bjaurios partijos“ reputaciją, ir pridūrė, kad S.Khano pergalė pasiuntė „pozityvią ir stiprią žinią apie Londoną“.

Z.Goldsmitho taktiką kritikavo netgi jo paties sesuo, žurnalistė ir visuomenės veikėja Jemima Goldsmith (Džimaima Goldsmit).

Savo „Twitter“ žinutėje J.Goldsmith, kuri buvo ištekėjusi už Pakistano kriketo žvaigždės ir filantropo Imrano Khano (Imrano Chano), vėliau pasukusio į politiką, rašė: „Liūdna, kad Zaco kampanija neatspindėjo jo tokio, koks jis iš tikrųjų yra, – draugiškas ekologinėms idėjoms, nepriklausomai mąstantis principingas politikas.“

Nuo tada, kai 2008 metais B.Johnsonas buvo pirmą kartą išrinktas sostinės meru, Londono gyventojų skaičius išaugo 900 tūkst. – iki 8,6 mln., tad nemaža dalis rinkėjų mano, kad tokia pagiežinga rinkimų retorika nukreipia dėmesį nuo opiausių miesto problemų – kosminių būsto kainų ir pernelyg apkrautos transporto sistemos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

otto

otto portretas
O kur Londone britai? Jų ten nėra. Ten lenkai, lietuviai ir visokiausio plauko musulmonai.

lape

lape portretas
nieko netiketo neivyko. musulmono atejimas i valdzia tik atspindi tuos milziniskus demografinius pokycius, kurie vyksta britanijoj, beje ir daugelyje kitu europos saliu. Yra daug kitu miestu anglijoj, kur meras - musulmonas. tik laiko klausimas, kada britanijos premier ministru taps musulmonas ar maisytos rases zmogus. europa yra demografineje tranzicijoj, tik mes to nepastebime. po 1000 metu, kai europoj vyraus viena rase, 21 ir 22 amzius bus vadoveliuose aprasomi,kaip tautu ir rasiu susimaisymo amziai. panasiai, kaip pries 2000 metu ivyko tautu kraustymasis, kurio metu isnyko istysos tautos ir ju vietoje atsirado naujos.

jus

jus portretas
komentatoriai esat naivus nes nezinot anglu jie politikoje yra asai ir zino ka daro juk geriau meras musulmonas negu pabegeliai.. tam ji ir paskyre kad vykdytu lordu ir karalienes valia tai zymiai geriau negu tukstanciai alkanu beglobiu tegul europa dalijasi .panasiai ir su jav politika .... ar dabar aisku p. runkeliai???....
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių