M. Podoliakas nebeteigia, kad Ukraina sustabdys rusiškų dujų ir naftos tranzitą

  • Teksto dydis:

Ukrainiečių prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjas penktadienį pareiškė nebemanantis, kad Ukraina kitais metais visiškai nutrauks rusiškų dujų ir naftos tranzitą per savo teritoriją.

Kyjivas ir toliau tiekia rusiškas dujas ir naftą į Europos šalis, nors puola Maskvos energetikos objektus ir ragina savo sąjungininkus nustoti finansuoti Rusijos invaziją perkant jos tiekiamą energiją.

V. Zelenskio patarėjas Mychaila Podoliakas anksčiau penktadienį Ukrainos žiniasklaidai sakė, kad šalis nuo 2025-ųjų sausio 1 dienos sustabdys rusiškos naftos tranzitą, o Kyjivas įsipareigojo tuo pačiu metu nutraukti rusiškų dujų tiekimą.

Tačiau vėliau penktadienį jis naujienų agentūrai AFP pareiškė, kad tai nėra planuojama ir kad Kyjivas ir toliau laikysis naftos tranzito sutarčių, sudarytų su Europos šalimis, po šios datos.

„Visiškai įvykdėme ir toliau vykdysime visus savo sutartinius įsipareigojimus Europos partneriams“, – sakė jis AFP.

V. Zelenskis anksčiau šią savaitę pareiškė, kad Ukraina nepratęs dujų tranzito susitarimo su Rusija, kuris baigs galioti 2024 metų pabaigoje.

Tačiau Ukrainos įsipareigojimai gabenti Rusijos naftą reglamentuojami skirtingomis sutartimis ir terminais.

Vengrija, Slovakija ir Čekija yra sudariusios sutartis dėl rusiškos žalios naftos tiekimo naftotiekiu „Družba“, einančiu iš Rusijos per Ukrainos teritoriją į kitas Europos šalis.

Nuo Maskvos plataus masto invazijos į Ukrainą, ES įvedė importo draudimą, kuris taikomas 90 proc. dabartinio ES naftos importo iš Rusijos.

Anot bloko, apie pusė viso Rusijos naftos eksporto keliavo į ES. 2021 metais ES iš Rusijos importavo naftos už 71 mlrd. eurų.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojerusiškos dujosnaftos tranzitasMychaila Podoliakas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių