Minskas: Baltijos šalių pasitraukimas iš BRELL niekaip nepaveiks jos sistemos

  • Teksto dydis:

Baltijos šalims informavus Rusiją ir Baltarusiją apie nepratęsiamą bendros su šiomis šalimis elektros energetikos sistemos sutartį (BRELL) ir pasitraukimą iš jos 2025 metų vasarį, baltarusiai pareiškė, kad tai niekaip nepaveiks jų sistemos darbo.

Rusija kol kas viešai nesureagavo.

„Baltijos šalių pasitraukimas iš BRELL niekaip nepaveiks Baltarusijos energetikos sistemos darbo“, – sakoma Baltarusijos energetikos ministerijos pareiškime, paskelbtame socialiniame tinkle „Telegram“.

Anot ministerijos, 2021 metų balandį Baltarusija sėkmingai atliko sistemos bandymus atjungiant elektros perdavimo linijas su Lietuva – jie patvirtino jos veikimo patikimumą, be to, panašių bandymų atlikta ir su Latvija.

Visgi baltarusiai tokį kaimynių sprendimą pavadino techniškai ir ekonomiškai netikslingu. Baltarusija įsitikinusi, kad pasitraukimo iš BRELL pasekmes pirmiausia pajus Lietuvos, Estijos ir Latvijos vartotojai.

Lietuvos operatorė „Litgrid“, Latvijos AST bei Estijos „Elering“ antradienį išsiuntė pranešimą Rusijos ir Baltarusijos operatorėms.

Planuojama, kad Baltijos šalių tinklai su kontinentinės Europos tinklais sinchroniškai pradės veikti kitų metų vasario 9 dieną. Dieną prieš tai – vasario 8-ąją – Lietuva, Latvija ir Estija atsijungs nuo rusiškos IPS/UPS sistemos ir atliks vienintelį bendrą izoliuoto darbo bandymą, po kurio nebebus grįžta į senąją sistemą.

Sinchronizacija vyks per 2021 metais išplėstą „LitPol Link“ jungtį tarp Lietuvos ir Lenkijos.

Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia IPS/UPS sistemoje, kurioje elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Stebykla teisingoji ne samoobman

Stebykla teisingoji ne samoobman portretas
Bulbašija senu ekranu savartynu virsta nebent parduos Afrikai su kuo lygiuojasi jau

Tam

Tam portretas
Kitaicai pigiai moka bulbašui ir vatai jau truksta dolgeriu

Nu

Nu portretas
Tai maladiec bulbašai galės kitaicam pardavinėti alektrą
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių