NATO vadovas kritikavo Kiniją, nusprendusią boikotuoti konferenciją dėl taikos Ukrainoje

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas kritikavo Kiniją už tai, kad ji boikotuos vėliau šį mėnesį Šveicarijoje vyksiančią konferenciją dėl taikos Ukrainoje.

Interviu Vokietijos regioniniam visuomeniniam transliuotojui NDR J. Stoltenbergas sakė apgailestaujantis, kad Kinija nusprendė nedalyvauti.

Šveicarija pakvietė apie 160 šalių į birželio 15 ir 16 dienomis vyksiantį renginį, skirtą aptarti galimus būdus, kaip pasiekti ilgalaikę taiką Ukrainoje.

Praėjusią savaitę Kinija paskelbė, kad nedalyvaus. Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Mao Ning Pekine sakė, kad konferencijos planas labai skiriasi nuo Kinijos ir apskritai tarptautinės bendruomenės lūkesčių.

Pasak J. Stoltenbergo, Kinijos nedalyvavimas nestebina, nes Kinija ne tik nepasmerkė invazijos, bet prieš pat ją prezidentas Xi Jinpingas ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė susitarimą, žadantį vienas kitam neribotą partnerystę.

J. Stoltenbergas sakė, kad nuo pat invazijos pradžios Kinija parduoda pažangias technologijas, mikroelektroniką ir kitą įrangą, kad sustiprintų į karą perorientuotą Rusijos ekonomiką, ir taip leidžia Rusijai tęsti karą su Ukraina.

Šveicarija patvirtino, kad taikos konferencijoje dalyvaus daugiau nei 80 šalių. Daugiau nei prieš dvejus metus į Ukrainą įsiveržusi Rusija pakvietimo negavo.


Šiame straipsnyje: NATOkaras UkrainojeKinijaboikotasŠveicarija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių