Nepriklausomi Rusijos rinkimų stebėtojai praneša apie rinkėjams daromą spaudimą

Rinkėjai Rusijoje patiria vis didesnį spaudimą balsuoti per prezidento rinkimus, taip siekiama padidinti rinkėjų aktyvumą, ketvirtadienį „Telegram“ kanale pranešė nepriklausoma rinkimų stebėjimo organizacija „Golos“.

2000 m. įkurta organizacija, siekianti apsaugoti rinkėjų teises, teigia, kad nuo valstybės priklausomi žmonės – valstybinių agentūrų ir įmonių bei Kremliui artimų įmonių darbuotojai – spaudžiami balsuoti per kovo 15–17 dienomis vyksiančius rinkimus, per kuriuos prezidentas Vladimiras Putinas nesusidurs su jokia opozicija.

„Golos“ pranešė apie sistemą, skirtą elektroninėmis priemonėmis patikrinti, ar balsas buvo atiduotas, jas stumia Valstybės Dūmoje dominuojanti partija „Vieningoji Rusija“. Rinkėjams į mobiliuosius telefonus siunčiamos SMS žinutė su nuoroda patvirtinti, kad jie balsavo. Nuoroda veikia tik įjungus telefono buvimo vietą rodančią telefono funkciją ir naudojama balsavimo apylinkėje. Tokį duomenų fiksavimo būdą „Golos“ vertina kaip teisės į slaptą balsavimą pažeidimą.

V. Putinas siekia dar šešerių metų kadencijos. Jo išrinkimas laikomas iš anksto nuspręstu, nes nėra rimtų varžovų, tačiau valdžia daro viską, kad balsavimas būtų įtikinamas. Oponentai laiko nedalyvavimą rinkimuose vienu iš nedaugelio būdų pareikšti savo nepritarimą.

Pasak naujienų svetainės „Meduza“, veikiančios iš Rygos Latvijoje, „Vieningosios Rusijos“ narių prašoma atvesti į rinkimų apylinkę dar mažiausiai 10 žmonių, valstybės tarnautojų – dar tris.

Opozicija paragino savo šalininkus vidurdienį ateiti prie balsavimo apylinkių ir taip pareikšti savo protestą. Eilių ilgis parodytų pasipriešinimo lygį. Prieš tris savaites kalėjime mirusio opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno našlė Julija Navalnaja palaikė šią iniciatyvą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Stebėtojas

Stebėtojas portretas
Šukis ant plakato kaip koncervu šaunu matyt..

Raketa

Raketa portretas
Nedomina mūsų tie kacapai. Tai fašistai, jie turi būti izoliuoti nuo viso pasaulio.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių