O. Scholzas: Vokietija neperduos ilgojo nuotolių raketų Ukrainai

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas atmeta galimybę ateityje perduoti ilgojo nuotolio tikslius ginklus Ukrainai, nepaisant to, ką nuspręs NATO partneriai, informuoja dpa.

Šeštadienį diskusijos su visuomene metu Prenclau mieste, rytų Vokietijoje, O. Scholzas pakartojo, kad Vokietija netieks sparnuotųjų raketų „Taurus“, nes nori išvengti didelės karo eskalacijos rizikos.

Sparnuotosios raketos „Taurus“, gali nuskristi apie 500 km, o Ukraina jomis galėtų smogti taikiniams Maskvoje.

„Tam pasakiau „ne“. Be abejo, tai galioja ir kitiems ginklams, jeigu būtume juos perdavę, kurie galėtų įveikti tokį tolimą atstumą“, – sakė O. Scholzas.

Anot kanclerio, Vokietija ir toliau laikysis šios pozicijos, net jeigu kitos šalys nuspręstų kitaip.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ragina sąjungininkus suteikti ilgojo nuotolio ginklus, kad jo šalis galėtų atakuoti Rusijos logistikos infrastruktūrą ir karinius aerodromus toli už fronto linijos, netgi Rusijos teritorijoje.

Tam pasakiau „ne“.

Ilgiausią nuotolį turintis Vokietijos perduotas ginklas yra raketinės artilerijos sistema „Mars II“, galinti smogti taikiniams už 84 km.

NATO partneriai – JAV, Jungtinė Karalystė ir Prancūzija – perdavė Ukrainai raketų galinčių pasiekti taikinius už 300 km.

Dabar diskutuojama, ar iš viso galima leisti šiuos ginklus naudoti prieš taikinius Rusijos teritorijoje.

Kol kas JAV prezidentas Joe Bidenas ir Jungtinės Karalystės premjeras Keiras Starmeris nepriėmė sprendimo šiuo klausimu susitikimo metu Vašingtone penktadienį.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas grasina, kad ilgojo nuotolio tikslių vakarietiškų ginklų panaudojimas atakuojant taikinius giliai Rusijos teritorijoje būtų vertinamas kaip NATO dalyvavimas kare.

Rusijos ambasadorius Jungtinėse Tautose Vasilijus Nebenzia netgi užsiminė, kad Rusija galėtų panaudoti branduolinį ginklą.


Šiame straipsnyje: Olafas Scholzasilgojo nuotolių raketoskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių