Padavėjų lenktynės – su padėklais rankose

Šiemet Paryžiuje vyko tradicinės, net 110-ies metų sukaktį skaičiuojančios padavėjų lenktynės „Course des Cafés“. Apie 200 vyrų ir moterų sukosi, stumdėsi ir bėgo du kilometrus miesto gatvėmis su padėklais rankose.

Taisyklės buvo paprastos: įveikti trasą nešant padėklą su puodeliu kavos, stikline vandens ir kruasanu.

Konkurso dalyviai privalėjo vilkėti baltą palaidinę, juodas kelnes ir padavėjo prijuostę – tradicinę Paryžiaus padavėjų aprangą.

Lenktynės prasidėjo ir baigėsi prie Paryžiaus rotušės, renesanso laikų pastato, netoli Senos upės.

Varžybų dalyviai su padėklais turėjo prasibrauti siauromis Le Marais rajono gatvelėmis – tai viena iš nedaugelio miesto dalių, kur išlikusios ankštos viduramžių Paryžiui būdingos gatvės.

Padavėjams taip pat teko susidurti su būriais turistų, atvykusių apžiūrėti Le Marais rajono, kuris dėl elegantiškų XVII a. dvarų, Picasso muziejaus ir rašytojo Victoro Hugo namo yra itin populiari lankytojų vieta.

Šis rajonas taip pat garsėja parduotuvėlėmis, o dėl to, kad po Prancūzijos revoliucijos jis buvo žydų kvartalas, čia yra ir kelios garsios falafelių parduotuvės.

Norėdami laimėti lenktynes, dalyviai turėjo būti ne tik greiti, bet ir atsargūs. Bet koks jų padėklo sujudėjimas turėjo įtakos galutiniam rezultatui.

Lenktynių nugalėtojai – padavėja Pauline Van Wymeersch ir padavėjas Samy Lamrous gavo bilietus į šią vasarą vyksiančią olimpinių žaidynių atidarymo ceremoniją. Kitiems geriausiai finišavusiems dalyviams įteiktos dovanų kortelės į miesto restoranus.

Padavėjai Paryžiuje dažnai sulaukia kritikos, jie kaltinami viskuo, pradedant nesugebėjimu nusišypsoti ir baigiant grubumu bei nekantrumu klientų atžvilgiu.

Tačiau jie neabejotinai laikomi ir profesionalais, kadangi net neužsirašę gali įsiminti aštuonių žmonių užsakymus ir atnešti visus patiekalus bei gėrimus vienu ypu.

Gegužės 21-oji laikoma Nacionaline padavėjų diena.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių