Pasaulio lyderiai reiškia pagarbą iš rinkimų besitraukiančiam J. Bidenui

Įvairių šalių lyderiai sekmadienį reiškė pagarbą JAV prezidentui Joe Bidenui (Džo Baidenui), paskelbusiam, kad traukiasi iš rinkimų, dėkojo už nuveiktus darbus ir sakė gerbiantys jo sprendimą.

Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas sakė, kad J. Bidenas sustiprino demokratiją.

D. Tuskas dar kovą pareiškė, kad svarbu „puoselėti transatlantinius santykius, nepaisant to, kas yra JAV prezidentas“, o sekmadienį socialiniame tinkle „X“ parašė: „Priėmėte daug sunkių sprendimų, kurių dėka Lenkija, Amerika ir pasaulis yra saugesni, o demokratija stipresnė.“

„Žinau, kad skelbiant galutinį sprendimą jus vedė tie patys motyvai. Turbūt jis pats sunkiausias jūsų gyvenime“, – pridūrė jis.

Tuo metu Vokietijos kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas) pareiškė, kad J. Bideno sprendimas nusipelno pagarbos.

„Mano draugas [...] Joe Bidenas daug pasiekė: savo šalies, Europos, pasaulio labui, – rašė O. Scholzas „X“. – Jo sprendimas nebekandidatuoti nusipelno pagarbos.“

Izraelio prezidentas Isaacas Herzogas (Isaakas Hercogas) savo ruožtu padėkojo J. Bidenui už jo dešimtmečius reiškiamą palaikymą izraeliečiams.

„Noriu nuoširdžiai padėkoti Joe Bidenui už jo draugystę ir tvirtą paramą Izraelio žmonėms per jo dešimtmečius trukusią karjerą“, – socialiniuose tinkluose parašė I. Herzogas.

Jungtinės Karalystės premjeras Keiras Starmeris (Kiras Starmeris) nurodė gerbiantis J. Bideno sprendimą.

Tuo metu Kremlius teigė stebintis įvykius JAV ir sakė, kad dar daug kas gali pasikeisti iki Amerikos prezidento rinkimų.

„Iki rinkimų dar keturi mėnesiai. Ir tai ilgas laikas, per kurį daug kas gali pasikeisti. Turime būti dėmesingi, sekti, kas bus, ir rūpintis savo reikalais“, – sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

„Didis žmogus“

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmadienį padėkojo J. Bidenui už „drąsius žingsnius“ remiant savo šalį ir pagyrė JAV prezidento „sunkų, bet ryžtingą sprendimą“ nutraukti savo perrinkimo kampaniją.

„Dabartinė padėtis Ukrainoje ir visoje Europoje yra ne mažiau sudėtinga, ir mes nuoširdžiai tikimės, kad nuolatinis tvirtas Amerikos vadovavimas neleis Rusijos blogiui nugalėti ar pasiteisinti jos agresiją“, – platformoje „X“ rašė jis.

Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas (Joavas Galantas) padėkojo J. Bidenui už tai, kad „daugelį metų nepaliaujamai rėmė Izraelį“.

„Jūsų ištikima parama, ypač per karą, buvo neįkainojama. Esame dėkingi už jūsų vadovavimą ir draugystę“, – pridūrė jis.

Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau (Džastinas Triudo) taip pat padėkojo J. Bidenui už ilgametę tarnybą.

„Jis didis žmogus, ir viską, ką jis daro, daro vedamas meilės savo šaliai“, – pažymėjo jis.

„Būdamas prezidentas, jis yra kanadiečių partneris ir tikras draugas. Ačiū prezidentui J. Bidenui ir pirmajai poniai.“

Japonijos premjeras sakė pripažįstantis, kad J. Bideno pareiškimas yra „geriausias politinis sprendimas, kokį jis gali priimti“.

„Japonijos ir JAV aljansas yra mūsų šalies diplomatijos ir saugumo kertinis akmuo, todėl atidžiai stebėsime padėtį“, – pridūrė Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida (Fumijas Kišida).

Australijos ministras pirmininkas Anthony Albanese'is (Entonis Albanizis) padėkojo J. Bidenui už „jūsų vadovavimą ir nuolatinę tarnystę“.

„Australijos ir JAV aljansas dar niekada nebuvo stipresnis tuo metu, kai esame įsipareigoję puoselėti demokratines vertybes, užtikrinti tarptautinį saugumą, ekonominę gerovę ir kovoti su klimato kaita dėl šios ir būsimų kartų“, – teigė jis.

JAV eksprezidentas Barackas Obama (Barakas Obama), su kuriuo J. Bidenas dvi kadencijas ėjo viceprezidento pareigas, gyrė jo darbo rezultatus.

„Tarptautiniu mastu jis atkūrė Amerikos padėtį pasaulyje, atgaivino NATO ir sutelkė pasaulį pasipriešinti Rusijos agresijai Ukrainoje“, – sakė jis.

Nors jis turėjo pilną teisę kandidatuoti perrinkimo rinkimuose, B. Obama pridūrė, kad J. Bideno sprendimas pasitraukti iš lenktynių liudija jo „meilę šaliai“.

Tuo metu Kalifornijos gubernatorius Gavinas Newsomas (Geivinas Niusomas) sekmadienį pareiškė, kad remia viceprezidentę Kamalą Harris (Kamalą Haris), norinčia Demokratų partijos kandidate, taip pašalindamas pagrindinę galimą varžovę dėl nominacijos po netikėto J. Bideno pasitraukimo iš varžybų dėl Baltųjų rūmų.

„Kai ant kortos pastatyta mūsų demokratija ir mūsų ateitis, niekas geriau nei Amerikos viceprezidentė @KamalaHarris nepadės iškelti bylos prieš tamsią Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) viziją ir nukreipti mūsų šalį sveikesne linkme nei Amerikos viceprezidentė“, – platformoje „X“ rašė G. Newsomas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių