Pasaulio lyderiai sveikina R. T. Erdoganą su pergale Turkijos prezidento rinkimuose

Pasaulio lyderiai sveikina Turkijos prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą (Redžepą Tajipą Erdohaną), sekmadienį laimėjusį istorinį antrą šalies lyderio rinkimų turą ir pratęsusį du dešimtmečius trunkantį valdymą.

JAV

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) sakė, kad tikisi bendradarbiauti su R. T. Erdoganu sprendžiant bendrus pasaulinius iššūkius.

„Tikiuosi, kad ir toliau dirbsime kartu kaip NATO sąjungininkai dvišaliais klausimais ir spręsime bendrus pasaulinius iššūkius“, – tviteryje parašė J. Bidenas, neužsimindamas apie pastarojo meto įtampą dvišaliuose santykiuose.

Valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) socialiniame tinkle „Twitter“ irgi pasveikino R. T. Erdoganą, pavadindamas Turkiją vertinga NATO sąjungininke ir partnere.

„Tikiuosi, kad ir toliau dirbsime kartu su Turkijos žmonių išrinkta vyriausybe“, – sakė jis.

A. Blinkenas taip pat gyrė sekmadienį vykusių rinkimų didelį rinkėjų aktyvumą ir šalies senas demokratines tradicijas.

Rusija

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, kuris, nepaisant kai kurių nesutarimų, glaudžiai bendradarbiauja su R. T. Erdoganu svarbiausiais tarptautiniais klausimais, Turkijos vadovui sakė, kad jo pergalė yra „logiškas jūsų pasiaukojamo darbo rezultatas“.

„Jūsų pergalė šiuose rinkimuose yra logiškas Jūsų, kaip Turkijos Respublikos vadovo, pasiaukojamo darbo rezultatas, aiškus Turkijos žmonių paramos Jūsų pastangoms stiprinti valstybės suverenitetą ir vykdyti nepriklausomą užsienio politiką įrodymas“, – sakė V. Putinas. Jo sveikinimas paskelbtas Kremliaus interneto svetainėje.

ES

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) sakė, kad Europos Sąjunga, kurios nare siekia tapti Turkija, nori stiprinti ryšius su Ankara.

„Sveikinu (R. T. Erdoganą) laimėjus rinkimus. Tikiuosi toliau plėtoti ES ir Turkijos santykius, – parašė ji socialiniame tinkle „Twitter“. – Ir ES, ir Turkijai strategiškai svarbu dirbti, kad šie santykiai būtų plėtojami mūsų žmonių labui.“

NATO

NATO karinio aljanso, kuriam priklauso Turkija, generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas taip pat atsiuntė sveikinimus.

„Sveikinu prezidentą (R. T. Erdoganą) su perrinkimu. Tikiuosi tęsti mūsų bendrą darbą ir ruoštis liepą įvyksiančiam NATO aukščiausiojo lygio susitikimui“, – parašė jis tviteryje.

JT

JT vadovas Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) taip pat pasveikino R. T. Erdoganą su perrinkimu, sekmadienį pareiškime nurodė generalinio sekretoriaus atstovas spaudai Stephane'as Dujarricas (Stefanas Diužarikas).

„Jis tikisi toliau stiprinti Turkijos ir Jungtinių Tautų bendradarbiavimą“, – pridūrė S. Dujarricas.

Prancūzija

Prancūzijos vadovas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) sakė, kad abi šalys turi drauge spręsti didžiulius iššūkius.

Socialiniame tinkle „Twitter“ E. Macronas teigė, kad tarp jų yra taikos sugrąžinimas į Europą.

„Su prezidentu Erdoganu, kurį sveikinu, toliau judėsime į priekį“, – sakė jis.

Ukraina

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis irgi pasveikino R. T. Erdoganą, kuris nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios pozicionuoja save konflikto tarpininku, su pergale.

„Tikimės tolesnio strateginės partnerystės stiprinimo mūsų šalių labui, taip pat bendradarbiavimo stiprinimo siekiant Europos saugumo ir stabilumo“, – teigė V. Zelenskis „Twitter“ žinutėje.

Vokietija

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas) sveikino Turkiją kaip artimą partnerę ir sąjungininkę ir sakė, kad jųdviejų šalių žmonės ir ekonomika yra glaudžiai susiję.

„Sveikinu prezidentą R. T. Erdoganą – kartu norime su nauju impulsu įgyvendinti mūsų bendrą darbotvarkę“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė O. Scholzas.

Indija

Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi parašė tviteryje: „Esu įsitikinęs, kad mūsų dvišaliai ryšiai ir bendradarbiavimas pasauliniais klausimais artimiausiu metu ir toliau stiprės.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

tik

tik portretas
/sveikinima/ kaikuriu pro sukastus dantis nes tai veidmainiskumo /vyrusas/ palaikomas pinigine israiska ir tas jau akivaizdziai galima atskirt tik ne kiekviens sia nuojauta turi -;;-;;-;;-;;-;;-;;-;;-

Lietuvis

Lietuvis  portretas
Pagarba Turkijos Prezidentui kuris palaiko gerus santykius su RUSIJA, šaunuolis !!!!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių