Patriarchas Kirilas: Ukraina persekioja su Maskva susijusios bažnyčios tikinčiuosius

  • Teksto dydis:

Rusijos ortodoksų bažnyčios vadovas šeštadienį apkaltino Ukrainą persekiojant tikinčiuosius, po to, kai Kyjivas uždraudė su Maskva susijusią bažnyčią, ir paragino tarptautinę bendruomenę pasisakyti.

Maskvos ortodoksų dvasinis lyderis patriarchas Kirilas paragino kitus krikščionių religinius lyderius ir tarptautines organizacijas „papriekaištauti ginant persekiojamus tikinčiuosius“, kurių padėtis Ukrainoje, pasak jo, yra kritinė.

V. Zelenskis pasirašė įstatymą, uždrausiantį su Maskva susijusią bažnyčią

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis šeštadienį pasirašė įstatymą, uždrausiantį su Maskva susijusią Ukrainos ortodoksų bažnyčią.

Toks sprendimas buvo paskelbtas Ukrainos parlamento svetainėje. V. Zelenskis patvirtino Rusijos kritikuotą įstatymo projektą Ukrainos nepriklausomybės dieną ir praėjus dvejiems su puse metų nuo Rusijos įsiveržimo į Ukrainą.

Ukrainos parlamentas antradienį priėmė įstatymą, kuriuo uždraudžiamos religinės organizacijos, susijusios su Rusija. Tarp jų – Ukrainos ortodoksų bažnyčia, kuri yra susijusi su Maskvos patriarchatu.

Pagal įstatymą nustatomas terminas, per kurį religinės organizacijos turi nutraukti savo ryšius su Rusija.

Kyjivas stengiasi nutraukti visus religinius, socialinius ir institucinius ryšius su organizacijomis, laikomomis artimomis Rusijai.

Maskvos patriarchato Ukrainos ortodoksų bažnyčia 2022 metais oficialiai nutraukė ryšius su Rusija, tačiau kai kurie įstatymų leidėjai kaltino jos dvasininkus, kad, nepaisant invazijos, jie toliau palaiko ryšius ir simpatizuoja Rusijai.

Ji yra atskira nuo autokefalinės Ukrainos ortodoksų bažnyčios.

Stambule įsikūrusios Rytų ortodoksų bažnyčios galva 2019 metais suteikė autokefaliją – religinę nepriklausomybę – nuo Maskvos patriarchato atskilusiai Ukrainos ortodoksų bažnyčiai.

Šį skilimą sukėlė 2014 metais Rusijos įvykdyta Krymo aneksija ir karas tarp ukrainiečių karių ir Maskvos remiamų separatistų Ukrainos rytuose.

Tačiau daugelis parapijų ir tikinčiųjų pasiliko Maskvos patriarchato Ukrainos ortodoksų bažnyčios dalimi.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova antradienį pareiškė, kad Ukraina bando „sunaikinti (...) tikrąją stačiatikybę“.


Šiame straipsnyje: patriarchas Kirilaskaras UkrainojeUkrainos Ortodoksų Bažnyčia

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių