Po pasikėsinimo į D. Trumpą – klausimai dėl JAV Slaptosios tarnybos veiksmų

Po šeštadienį įvykdyto pasikėsinimo į buvusį JAV prezidentą Donaldą Trumpą keliami klausimai dėl Slaptosios tarnybos veiksmų per rinkimų kampanijos renginį, praneša BBC.

Kai D. Trumpas sakė kalbą Pensilvanijos valstijos Batlerio mieste, ant pastato stogo užsilipęs šaulys ėmė šaudyti, o viena kulka D. Trumpui pataikė į ausį.

Nuo užpuoliko paleistų kulkų žuvo vienas žiūrovas, o du buvo sunkiai sužeisti. Šaulį nukovė Slaptosios tarnybos snaiperis.

Šios agentūros direktorė Kimberly Cheatle bus kviečiama liudyti JAV Atstovų rūmų Priežiūros komiteto posėdyje liepos 22 d.

Federalinio tyrimų biuro (FTB) specialusis agentas Kevinas Rojekas per spaudos konferenciją sekmadienį sakė, kad buvo netikėta, jog 20-metis Thomas Matthew Crooksas pradėjo šaudyti ir tik po to jį nukovė Slaptosios tarnybos pareigūnai.

Dėl pasikėsinimo į D. Trumpą vykstą tyrimas, kuriame dalyvauja FTB, Slaptoji tarnyba ir Nacionalinio saugumo departamentas (DHS).

„Amerikiečiai reikalauja atsakymų dėl pasikėsinimo į prezidentą D. Trumpą“, – socialiniuose tinkluose rašė JAV Atstovų rūmų Priežiūros komitetas.

Į D. Trumpą šauta apie 18 val. 11 min., praėjus vos kelioms minutėms po to, kai jis pradėjo savo kalbą. Pasigirdus šūviams jis buvo greitai nuvestas nuo pakylos į jo laukiantį automobilį.

Ant jo ausies buvo matyti kraujas, bet D. Trumpas iškėlė kumštį žiūrovų miniai.

Savo socialiniame tinkle „Truth Social“, jis vėliau rašė, kad kulka perskrodė dešinės ausies viršutinę dalį.

Stephen‘as Moore‘as, patarėjas D. Trumpo rinkimų kampanijoje, kelia klausimą, ar Slaptoji tarnyba buvo gerai pasiruošusi renginiui.

Duodamas interviu BBC apie pasikėsinimą, jis sakė, kad tai buvo baisi diena.

„Be abejo, D. Trumpui reikia daugiau apsaugos – dabar kyla daug klausimų ar Slaptoji tarnyba buvo visiškai pasiruošusi“, – sakė jis.

FTB incidentą tiria kaip pasikėsinimą į D. Trumpo gyvybę. Teisėsaugininkai TV Kanalui „CBS News“ teigė, kad T. M. Crooksas buvo apsiginklavęs „AR tipo šautuvu“.

Šaulys su savimi neturėjo dokumentų ir buvo atpažintas ištyrus jo DNR.

Teisėsauga dar nenustatė pasikėsinimo motyvo.

Pasak JAV žiniasklaidos, remiantis valstybinio rinkėjų registro duomenimis, T. M. Crooksas buvo registruotas respublikonas. Teigiama, kad 2021 m. jis paaukojo 15 JAV dolerių liberaliai rinkimų grupei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

morka

morka portretas
nu kam reikejo sunaikint bekulki sauli,kurio ginkle nebuvo soviniu ?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių