Popiežius Pranciškus pirmą kartą atvyko į Rytų Timorą

  • Teksto dydis:

Popiežius Pranciškus pirmadienį atvyko į Rytų Timorą, kur per trečiąjį 12 dienų kelionės po Azijos ir Ramiojo vandenyno regioną etapą, laikys didžiules mišias katalikiškos tautos tikintiesiems.

Katalikų maldininkai, trokšdami išvysti Pranciškų, atvykusį į į jauniausią Azijos valstybę, leidosi į piligrimines keliones iš tolimų miestų.

87-erių popiežius į Rytų Timoro sostinę Dilį atvyko apie 14 val. 20 min. vietos (8 val. 20 min. Lietuvos) laiku iš Papua Naujosios Gvinėjos.

„Tai bus pasididžiavimo kupina akimirka man ir mano šeimai, manau, ir visiems Rytų Timoro žmonėms“, – sakė pontifiko laukianti 42-jų Nunsia Karmen Maya.

Dilyje, mažame pajūrio mieste, įsiterpusiame tarp kalnų ir turkio spalvos Ombajaus sąsiaurio vandenų, vyko intensyvus pasirengimas trijų dienų popiežiaus vizitui.

Tūkstančiai katalikų išsirikiavo miesto gatvėse, kad pasveikintų pontifiką, laikydami Vatikano vėliavos spalvų – geltonos ir baltos – skėčius.

Vatikano vėliavos plevėsavo visame mieste, kuris prieš popiežiaus vizitą skyrė daug lėšų atnaujinimo darbams.

Pareigūnai iškėlė gatvėje gyvenančius asmenis, įskaitant prekeivius, iš vietovių, kuriose lankysis Pranciškus, o tai sukėlė kritiką socialiniuose tinkluose.

Teisių gynimo grupės teigia, kad rengiantis masinėms mišioms buvo nugriauti kai kurie palaikiai vargšų pastatyti namai. Vyriausybė savo ruožtu teigia, kad jie buvo pastatyti neteisėtai.

Ministras pirmininkas Xanana Gusmao kartu su vietiniais gyventojais šlavė gatves, kad padėtų sutvarkyti miestą prieš atvykstant pontifikui.

Sudėtinga istorija

Rytų Timoras turi sudėtingą istoriją, kuri apima šimtmečius trukusį Portugalijos valdymą, dešimtmečius kaimyninės Indonezijos okupacijos ir Jungtinių Tautų remiamą referendumą, leidusį išsivaduoti.

Pranciškus yra pirmasis popiežius, apsilankęs šalyje, kurioje apie 98 proc. iš 1,3 mln. gyventojų yra katalikai, nuo jos nepriklausomybės paskelbimo prieš daugiau nei du dešimtmečius.

Svarbiausias kelionės akcentas bus antradienį vyksiančios milžiniškos mišios, į kurias, kaip tikimasi, susirinks 700 tūkst. tikinčiųjų.

Tai trečiasis 12 dienų popiežiaus apaštalinės kelionės po Azijos ir Ramiojo vandenyno regioną etapas. Tai yra ilgiausia ir tolimiausia jo kelionė per visą pontifikatą. Šios kelionės metu jis jau aplankė Indoneziją ir Papua Naująją Gvinėją. Kelionę užbaigs vizitas Singapūre.

Šalis oficialiai nepriklausoma tapo 2002 metais, išsivadavusi iš žiaurios Indonezijos okupacijos, per kurią žuvo daugiau kaip 200 tūkst. timoriečių.

Vietos gyventojai sakė norintys, kad popiežius skelbtų vienybės žinią, kaip ir praėjusią savaitę Indonezijoje.

„Tikiuosi, kad šiuo vizitu popiežius Pranciškus perduos taikos žinią“, – sakė 58-erių dėstytojas Francisco Amaralas da Silva.

Pranciškaus darbotvarkėje numatyti susitikimai su jėzuitais, vaikais ir tikinčiaisiais.

Raudonas kilimas

Rytų Timoras yra viena skurdžiausių pasaulio šalių, labai priklausoma nuo pajamų iš naftos ir dujų, kurios, ekspertų teigimu, gali išsekti per kelerius metus.

Nepaisant to, vyriausybė Pranciškui nutiesė raudoną kilimą.

Vizitui ji skyrė 12 mln. dolerių (11 mln. eurų), įskaitant 1 mln. dolerių (900 tūkst. eurų) vien mišių altoriui, kuris stovi šalia didelio kryžiaus.

Atsižvelgdamas į tai, kad apie 42 proc. Rytų Timoro gyventojų gyvena žemiau skurdo ribos, Pranciškus tikriausiai palies ekonominius ir socialinius klausimus.

Dalis gyventojų pasinaudojo popiežiaus vizitu kaip proga užsidirbti prekiaudami atributika, susijusia su popiežiumi.

58-erių mokytojas Silverio Tilmanas įrengė kioską, kuriame pardavinėjo marškinėlius su popiežiaus atvaizdu, ir per dvi dienas uždirbo daugiau nei 600 dolerių (542 eurų) – dvigubai daugiau nei vidutinis mėnesinis atlyginimas.

„Šiuos daiktus siūlome tam atvejui, jei piligrimams jų prireiktų dalyvauti šventosiose Mišiose. Nesiekiame didelio pelno“, – pažymėjo jis.

Be kitų problemų, Rytų Timoras kenčia nuo korupcijos, smurto dėl lyties, smurto šeimoje prieš neįgaliuosius ir vaikų darbo.

Tačiau opiausias klausimas, su kuriuo susiduria pontifikas, yra pastarųjų metų vaikų išnaudojimo atvejai, susiję su dvasininkais.

Žmogaus teisių grupės ragino Pranciškų pasisakyti šiuo klausimu, tačiau šiuo metu jo oficialioje darbotvarkėje nėra numatyta jokių susitikimų su aukomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
Linkime ten ir pasilikti, nes tokio nevykusio dvasininko istorija nezino. Gali dar i rusyna vaziuoti koju buciuoti putkai

Romuva

Romuva portretas
Kam čia įdomu kur jis atvyko? Kada į kremlių važiuos?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių