Premjerė: Latvija šiemet į Ukrainą išsiųs dronų už 10 mln. eurų

  • Teksto dydis:

Latvijos vyriausybė šiais metais planuoja nusiųsti Ukrainai dronų, kurių bendra vertė siekia 10 mln. eurų, po susitikimo su Ukrainos ministru pirmininku Denysu Šmyhaliu žurnalistams Rygoje ketvirtadienį sakė Latvijos premjerė Evika Silina (Evika Silinia).

Ji nurodė, kad šiuo metu vyriausybė, bendradarbiaudama su Ukraina ir Latvijos įmonėmis, dirba dronų gamybos Latvijoje klausimu, kad juos būtų galima siųsti į Ukrainą. Latvija netrukus išsiųs pirmuosius dronus, kurių vertė – milijonas eurų.

E. Silina pabrėžė, kad ukrainiečiai dronus jau išbandė ir nustatė, kad jų kokybė atitinka Ukrainos reikalavimus.

Abi šalys taip pat aptarė karinių instruktorių poreikį. E. Silinos teigimu, Latvija galėtų atsiųsti vieną ar kelis žmones, kurie koordinuotų dronų klausimą iš Ukrainos. Premjerė paaiškino, kad „toks žmogus vietoje galėtų greičiau ir lanksčiau pritaikyti techninius sprendimus“.

„Turėsime rasti žmogų, kuris gali, sugeba ir nori tai daryti. Jei nerasime tokio žmogaus Latvijoje, ieškosime jo dronų koalicijoje“, – kalbėjo Latvijos vyriausybės vadovė bei pridūrė, kad taip pat reikės operatyvinės koordinavimo grupės, kuri spręstų su dronais susijusius klausimus.

Latvija yra pasiryžusi išlaikyti šią metinę paramą 2025 ir 2026 metais.

Bendra Latvijos parama Ukrainai šiais metais sieks 850 mln. eurų, o bendra karinė parama – 392 mln. eurų.

2024 metais Latvijos karinė pagalba sudarys apie 0,25 proc. Latvijos bendrojo vidaus produkto (BVP).

„Latvija yra pasiryžusi išlaikyti šią metinę paramą 2025 ir 2026 metais“, – sakė E. Silina.

Pasak jos, balandį tikimasi suteikti naują karinės pagalbos Ukrainai paketą. Iš nacionalinių ginkluotųjų pajėgų rezervų planuojama skirti 22,2 mln. eurų vertės materialinių ir techninių išteklių, įskaitant ginkluotę ir šaudmenis. Šį pagalbos paketą daugiausia sudarys šaudmenys, sprogmenys ir ginklai, taip pat transportas ir pagalbinė įranga.

Latvija taip pat prisidės vykdant bendrą artilerijos šaudmenų pirkimą, vadovaujamą Čekijos.

Susitikimo metu abu premjerai taip pat aptarė Ukrainos atstatymo klausimus. Latvija skyrė lėšų atstatymui šiaurinėje Černihivo srityje. Šie pinigai bus naudojami ne tik vystomojo bendradarbiavimo projektams, bet ir Latvijos įmonėms, dalyvaujančioms atstatymo darbuose Černihivo srityje, remti.

Latvija taip pat daug dėmesio skiria Ukrainos euroatlantiniams siekiams, veiksmingam ES sankcijų įgyvendinimui ir pastangoms kovoti su sankcijų apeidinėjimu.

Ukrainos premjeras E. Silinai padėkojo už kvietimą ir šiltą priėmimą, o Latvijos žmonėms – už jų nepalaužiamą solidarumą.

D. Šmyhalis patvirtino, kad Latvijoje gaminami dronai yra aukštos kokybės. Jis teigė besitikintis, kad per šiuos metus abiem pusėms pavyks pasiekti konkretų susitarimą dėl bendros bepiločių orlaivių gamybos.


Šiame straipsnyje: Latvijadronaikaras UkrainojeEvika SilinaDenysas Šmyhalis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių