PSO įspėja: netrukus Europoje gali padaugėti įvežtinių „b raupų“ atvejų

  • Teksto dydis:

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pareiškė, kad netrukus Europoje gali pasitaikyti daugiau įvežtinių „b raupų“ (angl. mpox) atvejų, po to, kai Švedija ketvirtadienį paskelbė apie pirmąjį tokį atvejį už Afrikos ribų.

„Švedijoje patvirtintas I klados „b raupų“ atvejis akivaizdžiai atspindi mūsų pasaulio susietumą (...), tikėtina, kad artimiausiomis dienomis ir savaitėmis Europos regione įvežtinių I klados atvejų bus daugiau“, – sakoma PSO Europos regioninio biuro pareiškime.

PSO ketvirtadienį paskelbė, kad dabartinis „b raupų“ protrūkis Afrikoje yra tarptautinio masto ekstremali visuomenės sveikatos situacija.

Sprendimą dėl ekstremalios situacijos paskelbimo PSO priėmė sunerimusi dėl padažnėjusių atvejų Kongo Demokratinėje Respublikoje ir plitimo į aplinkines šalis.

Kongo DR nuo metų pradžios dėl „b raupų“ protrūkio mirė 548 žmonės, maža to, virusu buvo užsikrėsta visose 26 provincijose, ketvirtadienį pareiškė vietos sveikatos apsaugos ministras.

Švedijos visuomenės sveikatos agentūra pareiškime nurodė, kad virusu apsikrėtęs pacientas neseniai kreipėsi į sveikatos priežiūros įstaigas Stokholme.

„Šiuo atveju asmuo užsikrėtė lankydamasis toje Afrikos dalyje, kur yra didžiulis (labiau užkrečiamos „b raupų“ atmainos) protrūkis“, – tvirtino agentūra, turėdama omeny I klados atmainą.

Švedijos sveikatos agentūros epidemiologas Magnusas Gisslenas (Magnusas Gislenas) teigė, kad asmuo gydomas ir jam buvo duoti nurodymai, kaip elgtis.

„Tai, kad šalyje gydomas sergantis „b raupais“ pacientas, neturi įtakos rizikai, kuri gresia visiems gyventojams“, – sakė Švedijos pareigūnai ir pridūrė, kad ekspertų vertinimu, ši rizika yra „labai maža“. Tačiau jie teigė, kad atsitiktinių įvežtinių atvejų gali pasitaikyti ir toliau.

Atsižvelgdami į Švedijos ir kitų turtingų šalių išteklius, skirtus stabdyti „b raupams“, mokslininkai įtaria, kad nustačius naujus protrūkius, susijusius su Kongo DR, viruso plitimą būtų galima gana greitai sustabdyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

idomu

idomu portretas
kas cia su tom bezdzionem, tai covidas nuo ju, tai dabar maras, tai gal jas reikia izoliuoti kazkaip

Europos skiepijimo informacijos portalas

Europos skiepijimo informacijos portalas portretas
Nors 2022 m. dauguma beždžionių raupų atvejų buvo nustatyta vyrų, turinčių lytinių santykių su vyrais, grupėje, beždžionių raupų virusu gali užsikrėsti bet kuris asmuo, artimai tiesiogiai bendraujantis su beždžionių raupais sergančiu asmeniu (be kita ko, lytinių santykių metu). Beždžionių raupų virusu taip pat galima užsikrėsti įvykus sąlyčiui su drabužiais, patalyne, rankšluosčiais, daiktais ir kitais paviršiais, kuriuos lietė beždžionių raupais sergantis asmuo. Asmenys, kurių imuninė sistema susilpnėjusi dėl jau esamų sveikatos sutrikimų, taip pat dėl tam tikrų vartojamų vaistų arba taikomų gydymo būdų (pvz., chemoterapijos), gali būti imlesni beždžionių raupams ir jų komplikacijoms. Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad nors šioms grupėms gali kilti didesnė rizika, beždžionių raupais gali susirgti bet kuris asmuo, turėjęs sąlytį su užsikrėtusiu asmeniu.

As

As portretas
Parasysiu komentara siuo klausimu....BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA....
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių