R. T. Erdoganas tikisi, kad naujasis NATO vadovas imsis spręsti Turkijos terorizmo problemas

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas, penktadienį susitikęs su pagrindiniu kandidatu į NATO generalinio sekretoriaus pareigas, pareiškė, kad tikisi, jog būsimasis Aljanso vadovas teiks pirmenybę su terorizmu susijusioms Turkijos problemoms.

R. T. Erdoganas sakė, kad kova su terorizmu buvo viena iš svarbiausių temų jo diskusijose su kadenciją baigiančiu Nyderlandų ministru pirmininku Marku Rutte, kuris atvyko į Stambulą, kad sutelktų Turkijos paramą savo kandidatūrai.

„Pasakėme jam, kad pagal Aljanso dvasią neturėtų būti toleruojama jokia teroristinė organizacija, ypač PKK ir su ja susijusios organizacijos“, – sakė R. T Erdoganas žurnalistams kartu su M. Rutte.

PKK, kurią Turkija ir jos Vakarų sąjungininkės įtraukė į teroristinių organizacijų sąrašą, dešimtmečius vykdo sukilimą, siekdama didesnės kurdų mažumos autonomijos šalies pietryčiuose.

Be to, R. T. Erdoganas sakė, kad naujajam generaliniam sekretoriui „būtina dėti intensyvias pastangas, kad sąjungininkės panaikintų sankcijas, apribojimus ir kliūtis gynybos pramonės srityje“.

Rumunijos prezidentas Klausas Iohannisas taip pat yra kandidatas į NATO generalinio sekretoriaus postą, o R. T. Erdoganas sakė, kad praėjusią savaitę telefoninio pokalbio metu ir jam perdavė Turkijos prašymus.

R. T. Erdoganas neatskleidė, ką Turkija pasirinks iš šių dviejų politikų, bet sakė, kad sprendimas bus pagrįstas „protu“, nors šypsodamasis palinkėjo M. Ruttei sėkmės „naujoje kelionėje“.

M. Rutte yra pagrindinis favoritas pakeisti norvegą Jensą Stoltenbergą prie Aljanso vairo po to, kai JAV, Jungtinė Karalystė ir Vokietija išreiškė paramą jo kandidatūrai.

Tačiau Vengrija pareiškė, kad šalis nerems M. Rutte, nes šis anksčiau yra išreiškęs susirūpinimą dėl žemėjančių demokratijos standartų valdant ministrui pirmininkui Viktorui Orbanui.

M. Rutte taip pat sulaukia skepticizmo dėl to, kad Nyderlandams per pastarąjį dešimtmetį nepavyko pasiekti NATO gynybos išlaidų tikslų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taip,

Taip, portretas
terorizuoja Prisimink šito sultono gasdinančius pareiškimus Vokietijos atžvilgiu,prieš porą metų.

O ka

O ka portretas
Turkija terorizuoja?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių