Indijoje baigiant skaičiuoti rinkėjų balsus, N. Modi tikisi triumfo

Indijoje antradienį baigiami skaičiuoti didžiulės apimties rinkimų rezultatai, o ministro pirmininko Narendros Modi (Narendros Modžio) beveik neabejotinai laukia triumfas.

N. Modi buvo prognozuojama triuškinama pergalė. Jo rinkimų kampanija įtikino hinduistų daugumą ir sukėlė nerimą daugiau kaip 200 mln. šalies musulmonų bendruomenei, dar labiau padidindama susirūpinimą dėl mažumų teisių.

Tačiau, rinkimų komisijos duomenimis, pirmą kartą per dešimtmetį  N. Modi valdančioji partija „Bharatiya Janata“ (BJP) gali nesugebėti pati užsitikrinti bendros daugumos, todėl jai tektų kliautis savo aljanso partneriais.

Pagrindinė opozicinė Kongreso partija turėtų beveik padvigubinti savo iki šiol turėtų vietų parlamente skaičių.

Suskaičiavus 92 proc. balsų, BJP balsų dalis (37,1 proc.) buvo šiek tiek mažesnė nei per ankstesnį balsavimą 2019 metais.

Be kita ko, N. Modi buvo perrinktas atstovauti Varanasio rinkimų apygardai, ir tai jau jo trečioji pergalė šventajame hinduistų mieste, parodė rinkimų komisijos duomenys.

Rinkimų komisijos duomenimis, BJP ir jos sąjungininkai turėtų turėti mažiausiai 282 vietas iš 543 – pakankamai, kad gautų daugumą parlamente.

Tačiau pati BJP turėtų užsitikrinti 239 mandatus – gerokai mažiau nei prieš penkerius metus, kai laimėjo 303 vietas.

„Moralinis pralaimėjimas“

BJP būstinėje pergalė pradėta švęsti dar prieš paskelbiant visus rezultatus.

Tačiau Kongreso partijos būstinėje Naujajame Delyje taip pat vyravo džiugi nuotaika.

„BJP nepavyko pačiai užsitikrinti didelės daugumos, – žurnalistams sakė Kongreso įstatymų leidėjas Rajeevas Shukla (Radživas Šukla). – Tai moralinis jų pralaimėjimas“.

Dešimtmetį valdančio N. Modi oponentams buvo sunku atsverti puikiai sustyguotą ir finansuotą didžiulę BJP rinkimų kampaniją. Opozicijai taip pat trukdė baudžiamosios bylos, kurias ji vadina politiškai motyvuotomis ir iškeltomis siekiant jai trukdyti.

Žmonės turėtų žinoti apie Indijos demokratijos stiprybę.

JAV analitinis centras „Freedom House“ šiemet skelbė, kad BJP „vis dažniau naudojasi vyriausybinėmis institucijomis taikydamasi į politinius oponentus“.

Naujojo Delio vyriausiasis ministras Arvindas Kejriwalas (Arvindas Kedžrivalas), vienas iš aljanso, suformuoto varžytis su N. Modi, lyderių, sekmadienį sugrįžo į kalėjimą.

55 metų A. Kejriwalas buvo sulaikytas kovą dėl seniai vykdomo korupcijos tyrimo. Vėliau jis buvo paleistas ir galėjo dalyvauti rinkimų kampanijoje su sąlyga, kad pasibaigus balsavimui grįš į sulaikymo vietą.

Balsų skaičiavimo logistika

Tuo metu daugelis iš 200 mln. Indijos musulmonų vis labiau nerimauja dėl savo ateities ir jų bendruomenės vietos oficialiai pasaulietiškoje valstybėje.

Pats N. Modi per kampaniją išsakė kelias aštrias pastabas apie musulmonus, pavadindamas juos infiltratoriais.

Rinkimai pribloškia mastu ir logistiniais iššūkiais. Indijos rinkėjai balsavo ir didmiesčiuose, tokiuose kaip Naujasis Delis ir Mumbajus, ir retai apgyvendintuose miškinguose regionuose, ir aukštai kalnuose esančiame Kašmyre.

Per pusantro mėnesio trukusius rinkimus balsavo 642 mln. žmonų.

„Žmonės turėtų žinoti apie Indijos demokratijos stiprybę“, – pirmadienį sakė vyriausiasis rinkimų komisaras Rajivas Kumaras (Radživas Kumaras). Jis pažadėjo energingą balsų skaičiavimo procesą.

Tačiau rinkimų komisijos duomenys rodo, kad rinkėjų aktyvumas buvo 66,3 proc. – maždaug vienu procentiniu punktu mažesnis nei 67,4 proc. per ankstesnius rinkimus 2019 metais.

Iš viso Indijoje yra 968 mln. rinkėjų.

Analitikai kiek mažesnį rinkėjų aktyvumą iš dalies aiškina karščio banga Šiaurės Indijoje, kur oro temperatūra viršijo 45 Celsijaus laipsnius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ogi

ogi portretas
ziurint kieno jis statytinis blogu ar geru jegu ?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių