Rusija paleido JAV reporterį ir buvusį jūrų pėstininką per apsikeitimą kaliniais

  • Teksto dydis:

Rusija paleido „The Wall Street Journal“ reporterį Evaną Gershkovichą ir buvusį JAV jūrų pėstininką Paulą Whelaną per didelius mainus kaliniais su Vakarų šalimis, ketvirtadienį pranešė „Bloomberg“, remdamasis šaltiniais.

Vyrai, įkalinti Rusijoje dėl kaltinimų šnipinėjimu, kuriuos jie patys ir JAV neigia, yra pakeliui į tam tikrą vietą už Rusijos ribų, teigė portalas.

JAV ir jų sąjungininkės savo ruožtu grąžina Rusijai kelis jų kalėjimuose laikomus kalinius, sakė su anonimiškumo sąlyga kalbėję šaltiniai.

Turkijos televizija NTV ketvirtadienį pranešė, kad Ankaros oro uoste įvyko JAV ir Rusijos apsikeitimas kaliniais. Mainuose dalyvavo 26 žmonės, nurodė kanalas, pasidalijęs vaizdais iš įvykio vietos.

Jungtinės Valstijos ir Maskva yra sakiusios, kad aktyviai tariasi dėl naujo apsikeitimo kaliniais, kurio metu būtų išlaisvintas E. Gershkovichas.

32-ejų E. Gershkovichas praėjusį mėnesį pagreitinto proceso metu buvo nuteistas kalėti 16 metų už šnipinėjimą byloje, kurią jo darbdavys ir Baltieji rūmai atmetė kaip sufabrikuotą.

P. Whelanas, kuris buvo sulaikytas 2018 metais, 2020-aisiais buvo nuteistas kalėti 16 metų dėl kaltinimų šnipinėjimu. Juos jis neigia.

Kremlius anksčiau ketvirtadienį atsisakė komentuoti pranešimus, kad Rusija ir Vakarai ruošiasi galbūt didžiausiems kalinių mainams nuo Šaltojo karo laikų.

„Vis dar neturiu komentarų šia tema“, – sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas, pasigirdus pranešimams, kad pastarosiomis dienomis keli Rusijoje laikomi kaliniai buvo išvežti iš įkalinimo įstaigų.

Pranešama, kad tarp jų yra opozicijos veikėjai Vladimiras Kara-Murza ir Ilja Jašinas.

Rusijoje kalinių perkėlimas iš vienos kalinimo vietos į kitą yra vienas sunkiausių laikotarpių nuteistiesiems ir jų artimiesiems. Jų šeimos ir advokatai nežino, kur asmuo vežamas, kur jis tiksliai yra ir kas su juo vyksta. Kaliniai neretai praranda ryšį su išoriniu pasauliu ištisoms savaitėms.

Paprastai apsikeitimas gali įvykti tik esant apkaltinamajam nuosprendžiui, o kelių garsių politinių kalinių dingimas vienu metu yra itin retas.


Šiame straipsnyje: RusijaJAVapsikeitimas kaliniais

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių