Rusijos teismas panaikino „Novaja gazeta“ interneto svetainės licenciją

Rusija ketvirtadienį atšaukė pagrindinio šalies nepriklausomo laikraščio „Novaja gazeta“ leidybos internetu teises, suduodama dar vieną smūgį ir taip smarkiai suvaržytai šalies žiniasklaidai.

„Rusijos Federacijos Aukščiausiasis Teismas nurodė sustabdyti „Novaja gazeta“ interneto svetainės (novayagazeta.ru), kaip žiniasklaidos priemonės, veiklą“, – sakoma laikraščio pareiškime socialinėje žiniasklaidoje.

Jame priduriama, kad to reikalavo Rusijos ryšių ir žiniasklaidos priežiūros agentūra „Roskomnadzor“.

Praėjusią savaitę Rusija atšaukė „Novaja gazeta“ leisto žurnalo licenciją ir paties laikraščio licenciją.

Žurnalą „Novaja rasskaz-gazeta“ leido „Novaja gazeta“, kurio vyriausiasis redaktorius Dmitrijus Muratovas pernai pelnė Nobelio taikos premiją.

Teismas rugsėjo 5-ąją iš esmės uždarė šį liberalų leidinį, panaikindamas jo spaudos licenciją. Rugsėjo 6 dieną tas pats buvo padaryta dėl žurnalo.

Rusijos nepriklausoma žiniasklaida pastaraisiais metais patyrė beprecedentį spaudimą, o Maskvai vasarį užpuolus Ukrainą, jis dar labiau sustiprėjo.

„Novaja gazeta“ kovą buvo priversta sustabdyti savo veiklą Rusijoje, kai po Kremliaus pajėgų įsiveržimo Ukrainą objektyvioms žiniasklaidos priemonėms buvo nustatytos neįgyvendinamos sąlygos darbui tęsti.

Rusijoje buvo uždarytos visos pagrindinės nepriklausomos žiniasklaidos priemonės arba sustabdyta jų veikla šalyje.

Maskvos teismas praėjusią savaitę skyrė 22 metų įkalinimo bausmę gynybos klausimais rašydavusiam buvusiam reporteriui Ivanui Safronovui, nuteistam dėl kaltinimų valstybės išdavimu. Jo šalininkai sako, kad byla yra kerštas už jo darbą.

Per daugelį metų „Novaja gazeta“, kuris buvo įkurtas 1991-aisiais subyrėjus Sovietų Sąjungai, sumokėjo didelę kainą už savo nepriklausomą poziciją ir tyrimus.

Nuo 2000-ųjų šeši laikraščio žurnalistai ir bendradarbiai buvo nužudyti dėl savo darbo, įskaitant žurnalistę tyrėją Aną Politkovskają.

„Novaja gazeta“ vyriausiajam redaktoriui D. Muratovui ir filipiniečių žurnalistei Mariai Ressai (Marijai Resai) 2021-aisiais buvo paskirta Nobelio taikos premija už pastangas „apsaugoti žodžio laisvę“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių