S. Lavrovas: Prancūzijos kariniai instruktoriai Ukrainoje būtų teisėtas Rusijos taikinys

  • Teksto dydis:

Prancūzijos kariniai instruktoriai Ukrainoje būtų teisėtas taikinys Rusijos ginkluotosioms pajėgoms, antradienį pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

Jis tai pasakė lankydamasis Afrikoje, per bendrą spaudos konferenciją su Kongo Respublikos užsienio reikalų ministru Jeanu Claude'u Gakosso (Žanu Klodu Gakosu).

„Kalbant apie prancūzų instruktorius, manau, kad jie jau yra Ukrainos teritorijoje, – sakė S. Lavrovas. – Nepriklausomai nuo jų statuso, kariniai pareigūnai ar samdiniai yra teisėtas mūsų ginkluotųjų pajėgų taikinys.“

Praėjusią savaitę vyriausiasis Ukrainos kariuomenės vadas Oleksandras Syrskis sakė, kad pasirašė dokumentus, leidžiančius Prancūzijos kariniams instruktoriams netrukus patekti į Ukrainos mokymo centrus.

Tačiau Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) praėjusią savaitę sakė, kad nekomentuos „gandų ar galimų sprendimų“.

Jis nurodė, kad vėliau šią savaitę per vadinamosios D dienos 80-ųjų metinių minėjimą išsamiau papasakos apie Paryžiaus paramą Kyjivui.

E. Macrono biuras pareiškė, kad nekomentuos S. Lavrovo pastabų.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas antradienį taip pat sakė, kad „jokie instruktoriai, dalyvaujantys Ukrainos režimo mokymuose, neturi jokio neliečiamumo“ ir „nesvarbu, prancūzai, ar ne“.

Per pastaruosius kelerius metus S. Lavrovas kelis kartus lankėsi Afrikos žemyne, Rusijai siekiant telkti paramą Maskvos invazijos į Ukrainą metu. Pastaraisiais metais nemažai Afrikos šalių reiškė vis didesnį nusivylimą savo tradiciniais partneriais Vakaruose, tokiais kaip Prancūzija ir Jungtinės Valstijos. Kai kurios iš jų atsigręžė į Rusiją prašydamos pagalbos kovojant su islamistų sukilėliais.

Antradienį S. Lavrovas taip pat atmetė vėliau šį mėnesį Šveicarijoje įvyksiančią Ukrainos taikos konferenciją. Rusija į ją nebuvo pakviesta.

„Ši konferencija Šveicarijoje neturi jokios reikšmės, – sakė jis. – Vienintelė prasmė, kurią ji gali turėti, yra bandymas išsaugoti šį antirusišką bloką, kuris šiuo metu byra.“


Šiame straipsnyje: Sergejus Lavrovaskaras UkrainojePrancūzijaRusijaEmmanuelis Macronas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių