Šiaurės Korėja perkėlė televizijos transliacijas į Rusijos palydovą

  • Teksto dydis:

Pietų Korėjos suvienijimo ministerija antradienį pranešė, kad Pchenjanas perkėlė savo valstybinės televizijos transliacijas iš Kinijos į Rusijos palydovą.

Seulas nurodė, kad dėl to sutriko paslaugų teikimas Pietų Korėjoje.

Šis žingsnis žengtas vis labiau stiprėjant Rusijos ir Šiaurės Korėjos santykiams. Praėjusį mėnesį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas lankėsi Šiaurės Korėjoje, kur su šalies lyderiu Kim Jong Unu pasirašė strateginę sutartį, į kurią įtrauktas abiejų šalių pasižadėjimas padėti viena kitai užpuolimo atveju.

„Šiaurės Korėja nebesinaudoja ankstesniu Kinijos palydovu ir dabar transliuoja per Rusijos palydovą“, – sakoma antradienį naujienų agentūrai AFP atsiųstame Pietų Korėjos suvienijimo ministerijos pareiškime.

Priduriama, kad dėl šių veiksmų kai kuriuose Pietų Korėjos regionuose sutriko palydovinės transliacijos.

Nors Pietų Korėjos visuomenei teisiškai draudžiama prieiti prie Pchenjano valstybinės žiniasklaidos, vietos valdžios institucijoms ir žiniasklaidos priemonėms ši palydovinė paslauga reikalinga, kad galėtų stebėti Šiaurės Korėjos naujienų ir valstybinės propagandos transliacijas.

Maskva ir Pchenjanas yra sąjungininkai nuo pat Šiaurės Korėjos įkūrimo po Antrojo pasaulinio karo, o Rusijai daugiau nei prieš dvejus metus pradėjus plataus masto invaziją į Ukrainą, jų santykiai dar labiau sustiprėjo.

Jungtinės Valstijos ir jų rėmėjai kaltina Pchenjaną, kad šis tiekia Rusijai šaudmenis ir raketas, kurias Maskva naudoja kare Ukrainoje. Praėjusį mėnesį įvykęs Kim Jong Uno ir V. Putino aukščiausiojo lygio susitikimas dar labiau padidino susirūpinimą dėl šių veiksmų.

Po V. Putino vizito Pietų Korėja nurodė, kad persvarstys savo ilgalaikę politiką tiesiogiai netiekti ginklų Kyjivui.

Šiaurės Korėjos ir Rusijos vadovai taip pat susitarė „skatinti mainus ir bendradarbiavimą žemės ūkio, švietimo, visuomenės sveikatos, sporto, kultūros ir turizmo srityse“.

Praėjusių metų pabaigoje Šiaurės Korėja, naudodamasi Rusijos technine pagalba, į orbitą paleido savo pirmąjį žvalgybinį palydovą. Seulas teigia, kad Pchenjanas mainais už šią pagalbą siunčia ginklus Maskvai.

Ekspertai teigia, kad valstybinės televizijos perkėlimas į Rusijos palydovą gali būti eksperimentinis veiksmas, kuriuo Pchenjanas siekia padidinti savo vidaus kosminius pajėgumus.

AFP Šiaurės Korėjos studijų universiteto Seule prezidentas Yang Moo-jinas pažymėjo, kad šis žingsnis gali būti vienas iš veiksmų siekiant ateityje sukurti komercinį palydovą naudojant Rusijos technologijas.

Jis pridūrė, kad šie pakeitimai taip pat leidžia Šiaurės Korėjai „blokuoti Pietų Korėjos populiaraus turinio, susijusio su ankstesnio Kinijos palydovo dažniais, sklaidą“.

Pchenjanas ypač jautriai reaguoja į tai, kad jo piliečiai turi prieigą prie populiaraus Seulo turinio, pavyzdžiui, „K-pop“ ir „K-dramų“. Neseniai Seulo suvienijimo ministerija pranešė, kad 2022-aisiais buvo įvykdyta mirties bausmė vyrui už disponavimą turiniu iš Pietų Korėjos.

Šis žingsnis taip pat rodo, kad Pchenjanas teikia pirmenybę ryšiams su Maskva, o ne santykiams su pagrindiniu sąjungininku Pekinu.

„Kinija gali pradėti daryti didesnį diplomatinį spaudimą Šiaurės Korėjai“, – AFP sakė Pasauliniam Šiaurės Korėjos studijų institutui vadovaujantis Ahn Chan-ilas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių