Siekdami sumažinti dešiniųjų šansus, iš antrojo Prancūzijos rinkimų turo pasitraukė 200 kandidatų

  • Teksto dydis:

Naujienų agentūra AFP antradienį suskaičiavo, kad prieš antrąjį Prancūzijos pirmalaikių parlamento rinkimų turą iš tolesnės kovos pasitraukė mažiausiai 200 kandidatų.

Jų pasitraukimas siejamas su Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono ir kairiojo sparno koalicijos siekiu prieš antrąjį turą sumažinti kraštutinių dešiniųjų sėkmės šansus.

Sekmadienį Prancūzija balsuos lemiamame paskutiniame pirmalaikių parlamento rinkimų ture. E. Macronas pirmalaikius parlamento rinkimus sušaukė po pralaimėjimo kraštutinės dešinės atstovams praėjusį mėnesį įvykusiuose Europos Parlamento rinkimuose.

Varžovai tikisi, kad taktiniai pasitraukimai prieš sekmadienį vyksiantį antrąjį rinkimų turą neleis Marine Le Pen (Marin Le Pen) kraštutinių dešiniųjų partijai „Nacionalinis sambūris“ (RN) laimėti absoliučios daugumos – bent 289 vietų 577 vietų Nacionalinėje Asamblėjoje.

Antradienį M. Le Pen pareiškė, kad jos partija sieks suformuoti vyriausybę ir premjeru paskirti savo 28 metų protežė Jordaną Bardellą iš mažiausiai „pavyzdžiui, 270 deputatų“, o vėliau rasti dar 19 deputatų paramą.

„Jei tada turėsime daugumą, tada taip, žinoma, eisime ir darysime tai, dėl ko mus išrinko rinkėjai“, – sakė ji transliuotojui „France Inter“.

Likus kelioms valandoms iki registracijos į antrąjį rinkimų turą pabaigos mažiausiai 200 kandidatų jau atsisakė dalyvauti rinkimuose. Registracija baigsis antradienį 18 val. vietos (19 val. Lietuvos) laiku.

Beveik visi iš rinkimų pasitraukę kandidatai buvo iš kairiojo sparno arba E. Macrono centristų stovyklos nariai.

Tarp kandidatų, nusprendusių pasitraukti iš rinkimų, yra daugiau nei 110 kairiojo sparno Naujojo liaudies fronto narių ir daugiau nei 70 asmenų iš E. Macrono stovyklos.

Vienas kraštutinių dešiniųjų kandidatas taip pat pasitraukė iš rinkimų kovos dėl seno savo įrašo socialiniuose tinkluose, kur jis pavaizduotas su nacių kepure, vietos žiniasklaidai sakė partijos pareigūnas.

Birželio 30 dieną RN laimėjo pirmąjį Prancūzijos parlamento rinkimų turą, surinkusi apie 33 proc. balsų – iš viso daugiau kaip 10,6 milijono.

Vos 76 įstatymų leidėjai, beveik visi iš griežtosios dešinės ir kairės, buvo išrinkti jau pirmajame ture.

Antrasis turas, kuriame susikaus du arba trys likę kandidatai, parodys, kam atiteks likusi 501 vieta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ein folk, ein wahrheit, ein Führer

Ein folk, ein wahrheit, ein Führer portretas
Konservatnyku sprandas....

Cianidas

Cianidas portretas
Žmonės pradeda atsibusti.

Matem

Matem portretas
Riebūs kyšininkai panikoj
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių