Slovakija rengiasi antram prezidento rinkimų turui

  • Teksto dydis:

Slovakai rengiasi šeštadienį rengiamam antram prezidento rinkimų turui, kuriame varžysis provakarietiškų pažiūrų buvęs diplomatijos vadovas ir valdančiųjų populistų remiamas politikas, skeptiškai nusiteikęs Ukrainos atžvilgiu.

Du kandidatai – parlamento pirmininkas ir buvęs ministras pirmininkas Peteris Pellegrini (Peteris Pelegrinis) ir buvęs užsienio reikalų ministras Ivanas Korčokas – varžysis dėl teisės pakeisti kadenciją baigiančią prezidentę liberalę Zuzaną Čaputovą.

Antras turas rengiamas, nes nė vienas iš kandidatų kovo 23-iąją vykusiame pirmame ture nesurinko bent 50 proc. balsų.

Naujausios apklausos rodo, kad kandidatų šansai yra apylygiai.

48 metų P. Pellegriniui agentūros NMS apklausa žada 51 proc. balsų, o 59-erių I. Korčokui – 49 proc. balsų.

Trečius metus vykstantis Rusijos plataus masto karas Ukrainoje tapo vienu svarbiausiu rinkimų klausimu 5,4 mln. gyventojų turinčioje Europos Sąjungos ir NATO narėje.

Ministras pirmininkas Robertas Fico (Robertas Ficas) – P. Pellegrini sąjungininkas – yra reiškęs abejonių Ukrainos suverenumu ir ragino siekti taikos su Rusija.

I. Korčokas, griežtas vyriausybės kritikas, remiamas opozicijos, yra tvirtai nusiteikęs Kyjivo naudai.

„Palaikys krypimą Rusijos link“

Analitikai prognozavo, kad Slovakijos užsienio politika ir toliau išliks svarbia antro rinkimų turo kampanijos tema.

„Jei bus išrinktas Korčokas, Slovakija išlaikys kritišką požiūrį į Rusiją, proeuropietiškas pozicijas ir paramą Ukrainai“, – sakė analitikas Grigorijus Mesežnikovas.

Tuo metu P. Pellegrini „palaikys [...] ryšių su mūsų sąjungininkais ir partneriais NATO ir ES atlaisvinimą, silpnesnę paramą Ukrainai ir krypimą Rusijos link“, sakė jis naujienų agentūrai AFP.

P. Pellegrini buvo ministras ankstesnėse R. Fico vyriausybėse.

Premjeru jis tapo 2018 metais, kai jo ilgametis sąjungininkas buvo nuverstas iš vyriausybės vadovo posto. R. Fico vėl tapo ministru pirmininku 2023 metais.

„Kandidatuoju į prezidentus, kad išgelbėčiau Roberto Fico vyriausybę“, – po pirmojo turo vykusiuose televizijos debatuose su I. Korčoku sakė P. Pellegrini.

„Jūs norite apsaugoti vyriausybę. Aš noriu apsaugoti Slovakiją“, – savo varžovui atkirto I. Korčokas.

Nuo praėjusių metų spalio dirbanti vyriausybė, kurią sudaro R. Fico partija „Smer“, P. Pellegrini partija „Hlas“ ir nedidelė kraštutinių dešiniųjų partija SNS, sustabdė karinę pagalbą Ukrainai.

„Ivanas Korčokas yra karo kurstytojas, kuris nedvejodamas pritars viskam, ką jam lieps Vakarai, įskaitant ir Slovakijos įtraukimą į karą“, – vaizdo įraše sakė R. Fico, pridurdamas, kad jis remia P. Pellegrini.

„Peteris Pellegrini yra nuosaikus kandidatas, kuris pripažįsta taikos vertę“, – pridūrė jis.

„Geras Slovakijos advokatas“

Abu varžovai žino, kad jiems teks įtikinti savo balsą jiems atiduoti žmones, kurie pirmajame ture balsavo už kitus septynis kandidatus.

Trečią vietą užėmęs Stefanas Harabinas, kritikavęs Europos Sąjungą ir gyręs Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, kovą surinko beveik 12 proc. balsų, bet prieš antrą rinkimų turą oficialiai neparėmė nė vieno iš dviejų kandidatų.

„Mano rinkėjai žinos, ką daryti“, – po pirmojo turo sakė S. Harabinas.

Agentūros AKO apklausos duomenimis, daugiau nei du trečdaliai S. Harabino rinkėjų šeštadienį ketina palaikyti P. Pellegrini.

Per vienus iš priešrinkiminių televizijos debatų P. Pellegrini sakė, kad gali „pasiūlyti Stefano Harabino rinkėjams tokią politiką, kokios jie prašo“.

Bratislavoje gyvenantis inžinierius Vojtechas Hromada AFP sakė manantis, kad I. Korčokas būtų „geras Slovakijos advokatas užsienyje“.

„Jis yra geras diplomatas ir atstovavo mums visame pasaulyje“, – sakė 44 metų vyras.

34 metų psichologė Vladka Abrusova sakė, kad palaikys P. Pellegrini dėl jo politinės patirties ir ramaus būdo.

„Jis niekada nenuvylė eidamas valstybines pareigas, spinduliavo ramybe ir santūrumu“, – teigė ji.

Slovakijos prezidentas ratifikuoja tarptautines sutartis, skiria aukščiausius teisėjus, yra vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas ir gali vetuoti parlamento priimtus įstatymus.

Rinkimų apylinkės atsidaro šeštadienį 7 val. vietos (8 val. Lietuvos) laiku ir užsidaro 22 val. (23 val. Lietuvos laiku).



NAUJAUSI KOMENTARAI

kai

kai portretas
kas matau supainiojo portalus - čia ne komsomolskaja pravda.

Rinkėjas

Rinkėjas  portretas
Aišku kad laimėės PETERIS PELLEGRINI kuris yra nusistatęs prieš ukrų benderovcų fašistus, ir palaiko gerus santykius su RUSIJOS PREZIDENTU VLADIMIRU PUTINU, sekmės rinkimuose !!!!!!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių