Slovėnijoje sudaryta nauja valdančioji koalicija, vadovaujama liberalų

Slovėnijos liberaliosios Laisvės partijos (GS) vadovas trečiadienį pareiškė, kad sudarė koalicinį susitarimą su dar dviem partijomis, praėjus porai savaičių po to, kai konservatyvusis ministras pirmininkas Janezas Janša patyrė triuškinamą pralaimėjimą rinkimuose.

Naujai įkurta GS, kuriai vadovauja buvęs verslininkas Robertas Golobas, balandžio 24 dieną vykusiuose visuotiniuose rinkimuose laimėjo 41 iš 90 vietų ir ketina sudaryti koaliciją su dviem mažesnėmis partijomis – centro kairės socialdemokratais (SD) ir kairiąja partija „Levica“.

Kartu jos užims 53 vietas parlamente, taigi turės daugumą.

55 metų buvęs energetikos įmonės vadovas R. Golobas pradėjo siekti premjero posto tik likus trims mėnesiams iki rinkimų.

Jis pasinaudojo priešiškumu dabartiniam premjerui J. Janšai, politikos veteranui, kurį daugelis slovėnų kaltino bandymu kenkti demokratinėms institucijoms ir spaudos laisvei nuo tada, kai 2020 metais trečią kartą grįžo į valdžią.

J. Janša, artimas Vengrijos nacionalistų premjero Viktoro Orbano sąjungininkas ir buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo gerbėjas, dabar taps opozicijos lyderiu. Jo vadovaujama Slovėnijos demokratų partija (SDS) ir šios sąjungininkė „Nova Slovenija“ (NSi) naujajame parlamente turės 35 vietas.

Tikimasi, kad penktadienį, naujajam parlamentui susirinkus į posėdį, prezidentas Borutas Pahoras paves R. Golobui suformuoti naują vyriausybę.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių