Svarbu ir turistams, ir investuotojams: Ispanijoje – vis griežtesni ribojimai

Tiems, kurie norėtų investuoti į turistams nuomojamą būstą Ispanijoje, reikėtų gerai panagrinėti populiarių Ispanijos miestų merijų spendimus dėl vis griežtesnių šio verslo ribojimų. Pavyzdžiui, naujasis Barselonos meras priėmė tikrai drastišką sprendimą – per artimiausius ketverius metus išvis uždrausti nuomoti apartamentus turistams.

Penktadienį naujasis Barselonos meras Jaume Collboni paskelbė, kad iki 2028 m. bus panaikintos visos licencijos privačių apartamentų nuomai turistams, o tokių yra daugiau kaip 10 tūkst. Taip socialistų kontroliuojama Barselonos merija siekia sumažinti sparčiai augančias būsto kainas ir padaryti miestą tinkamesnį gyventi jo gyventojams.

Visą laiką brangstantis būstas, mero nuomone, yra didžiausia Barselonos problema. Trumpalaikės apartamentų nuomos bumas Barselonoje, labiausiai užsienio turistų lankomame Ispanijos mieste, reiškia, kad nemaža dalis vietos gyventojų, ypač negalinčių iš to užsidirbti, nebeįperka būstų.

Pirmenybė turėtų būti teikiama vietos gyventojams, o ne turizmui.

Per pastaruosius dešimt metų nuomos kainos išaugo apie 70 proc., o pirkimo kainos padidėjo apie 40 proc. Vietos verslininkai pripažįsta, kad būstų Barselonoje tikrai trūksta.

„Manau, kad ir šiam rajonui bus nelengva. Jį užpildys turistai, o vietinių gyventojų neliks. Visada yra daug turistų. Kita vertus, turistai paremia ir šio rajono ekonomiką“, – sakė moteris.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Barselonos pavyzdžiu pasekė ir dauguma populiarių Ispanijos miestų. Jie sustabdė naujų turistinių licencijų išdavimą. Valensijoje tai truks mažiausiai metus. Madridas taip pat įvedė moratoriumą, kartu su griežtesnėmis sankcijomis už reikalavimų nesilaikymą ir dažnesniais patikrinimais. Balearų salose licencijų išdavimas įšaldytas nuo 2022 m. Prie šio moratoriumo prisijungė Chijonas ir San Sebastianas, o Sevilijoje turistinių apartamentų skaičius negali viršyti 10 proc. rajono būstų.

„Pirmenybė turėtų būti teikiama vietos gyventojams, o ne turizmui. Turistai turi savo viešbučius, kuriuose gali apsistoti. Gyventojai turi gyventi mieste.  Piktina tai, kad vietos gyventojai nebeturi galimybės įsigyti būsto. Manau, kad tai siaubinga“, – teigė vyras. 

Kita vertus, šie ribojimai yra tiesus kelias į korupciją merijose, nes būtent jų pareigūnai spręs, iš ko atimti licencijas, o kam palikti. Taip pat spręs viešbučių steigimo ir perorganizavimo, pavyzdžiui, į apartamentų viešbučius, klausimus. Manoma, kad visada išliks ir tik didės šešėlinės nuomos problema.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Edma

Edma portretas
Tau pas daktarą, ir skubiai!

ka ka

ka ka portretas
kgb ozziukas pasistenge?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių