Taivano ragina salos gyventojus susivienyti prieš Kinijos grėsmę

  • Teksto dydis:

Taivano gyventojai turi susivienyti Kinijos keliamos grėsmės akivaizdoje, penktadienį sakė prezidentas Lai Ching-te, salai minint 66-ąsias mirtinos Kinijos artilerijos atakos metines.

Kinija laiko demokratišką savivaldžią salą savo teritorijos dalimi, ir yra pareiškusi, kad vieną dieną susigrąžins jos kontrolę, prireikus – jėga.

Dzinmeno salų užpuolimo, vadinamo „823 bombardavimu“, metinės minimos tuo metu, kai Kinija pastaraisiais metais didina karinį ir politinį spaudimą Taivanui.

Taivano kontroliuojamos salos yra už daugiau nei 4 km nuo Kinijos krantų.

Gegužę prezidento pareigas pradėjęs eiti Lai Ching-te per savo pirmąją kelionę į Dzinmeną kaip Taivano vadovas padėjo vainiką ir pagerbė bombardavimo aukas kapinėse.

Per banketą, kuriame dalyvavo veteranai ir jų šeimos nariai, prezidentas sakė, kad „turime ryžtingai ginti Taivaną“ ir toliau išlaikyti karių, kurie susidūrė su „823 bombardavimu“, stiprybę.

1958 metais Kinijos liaudies išlaisvinimo armija paleido 470 tūkst. sviedinių į Dzinmeną ir netoliese esančias saleles. Per 44 dienas trukusį puolimą žuvo 618 karių ir civilių.

„Šiuo metu Kinijos keliama grėsmė Taivanui, Penghu, Dzinmenui ir Matsu yra ne mažesnė nei ankstesniais metais, – sakė jis, turėdamas omenyje tris Taivano kontroliuojamas atokių salų grandines. – Jei norime ateityje atsispirti Kinijos keliamai grėsmei, turime susivienyti (...). Turime tik vieną tikslą – ginti nacionalinį suverenitetą ir saugoti demokratiją.“

Gegužės pabaigoje prisaikdintą Lai Ching-te, kuris tvirtai gina Taivano suverenitetą, Kinija vadina „pavojingu separatistu“.

Pastaraisiais metais Pekinas didino karinį ir politinį spaudimą Taivanui ir praėjus kelioms dienoms po naujojo prezidento inauguracijos surengė karines pratybas aplink ją.

Taivano pajėgos praneša, kad beveik kasdien aplink salą aptinka Kinijos karo laivus, taip pat naikintuvus ir dronus.

Penktadienį Taivano gynybos ministerija paskelbė, kad per pastarąją parą aplink salą buvo aptiktas 41 Kinijos karinis orlaivis ir septyni karo laivai.


Šiame straipsnyje: TaivanasKinijaįtampa

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Taivanas yra neatskiriama Kinijos dalis.

Siaubas

Siaubas portretas
TaivanO ragina? ;)
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių