Tarp „Pandoros popieriuose“ minimų turtus slepiančių žmonių – Shakira ir Claudia Schiffer

  • Teksto dydis:

Naujausiais tarptautinio tiriamosios žurnalistikos konsorciumo tyrimas dėl slepiamų turtų apima dar apie 10 mln. dokumentų, nutekintų iš fondų, kurie per užsienio lengvatines mokesčių zonas paslepia tikruosius turtų savininkus, praneša LNK.

Sunku pasakyti, ar jame įvardinti nelabai demokratinių šalių lyderiai, tokie kaip pasakiškai naftos turtingo Azerbaidžano vadovas Ilhamas Alijevas, sulauks dėl to nemalonumų. Pagal „Pandoros dokumentus“, jo šeima, net mažamečiai vaikai, per įvairius fondus net Jungtinėje Karalystėje įsigijo ir valdo 100 mln. svarų vertą nekilnojamąjį turtą.

Panašių kaltinimų sulaukė ir itin skurdžios Jordanijos karalius Abdullah II. Vien jo vilos Kalifornijoje vertos 70 mln. dolerių, bet formaliai jas vardo užsieninės, jokios veiklos neatliekančios kompanijos.

„Dauguma Jordanijos gyventojų, kurie tikrai skursta ar neturi darbo, dar apie tai negirdėjo ar neskaitė detalių, bet kai tai bus prieinama, bus prastai. Reakcija bus neigiama“, – sakė politologas Labib Kamhawi.

Net buvęs leiboristų premjeras Tonis Bleras pasinaudojo užsienio mokesčių lengvatų zonomis, kad išvengtų daugiau kaip 300 tūkst. registravimo mokesčio, kai su žmona pirko kelis milijonus kainuojantį pastatą Londone.

Abdullah II / Scanpix nuotr.

Dauguma Jordanijos gyventojų, kurie tikrai skursta ar neturi darbo, dar apie tai negirdėjo ar neskaitė detalių, bet kai tai bus prieinama, bus prastai.

Dauguma šių finansinių operacijų iš esmės nėra nelegalios, bet jų etika labai abejotina, ypač kai tai daro vieši pareigūnai, neretai deklaruojantys kovą su mokesčių slėpimu ir pan.

Daugiausia nemalonumų dėl „Pandoros dokumentų“ turbūt kliuvo perrinkimų siekiančiam Čekijos premjerui Andrejui Babišui, nes informacija buvo paskelbta prieš pat prasidedant televizijos debatams.

„Tai – 2009-ųjų reikalai, jų pasirodymo reikalas labai įdomus – dvi valandos prieš debatų pradžią“, – kalbėjo A. Babišas.

Jis tvirtino, kad jo finansinės operacijos per lengvatines mokesčių zonas niekam nepakenkė: „Tie pinigai buvo pervesti iš Čekijos banko, pinigai buvo apmokestinti, tai buvo mano pinigai ir jie sugrįžo atgal į Čekijos Respubliką“.

Iš viso naujausiame tarptautiniame tyrime minimi 35 valstybių ir vyriausybių vadovai, kurie naudojosi lengvatinių mokesčių zonų paslaugomis. Vien Pakistano premjero Imrano Khano artimiausių bendražygių ten paminėta apie 700.

„Pakistano premjeras privalo reaguoti ir jis pasakė, kad visi tie 700 asmenų, kurie yra sąrašuose, bus patikrinti. To turėtų pakakti“, – teigė Pakistano vidaus reikalų ministras Rasheedas Ahmadas.

Be garsių politikų „Pandoros dokumentuose“ minimos ir daug uždirbančios pramogų industrijos žvaigždės, pavyzdžiui, Shakira ir Claudia Schiffer.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

O

O portretas
kiek ten konservatorių?

su

su portretas
laiku bus visi sulyginti normos ribose ir tai bus visur===
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių