Iš tiktoko – į premjero kėdę

  • Teksto dydis:

Anksti susiformavusios asmeninės ambicijos, gebėjimas komunikuoti ir praktiškai, o ne universitetuose įgyjamos žinios, – jaunumo politikoje rekordus gerinantis Simonas Harrisas įkūnija naujojo tipo politiką. Prieš tapdamas jauniausiu Airijos istorijoje premjeru jis buvo aktyvus ne tik politikos koridoriuose, bet ir socialiniuose tinkluose.

Lauktas karjeros šuolis

Antradienį Airijos ministru pirmininku paskirtas 37-erių S. Harrisas pakeitė Leo Varadkarą, kuris, premjero pareigas ėjęs du kartus, taip pat buvo vienas jauniausių Europos lyderių. Atsistatydindamas jis sakė nebesijaučiąs, kad būtų geriausias žmogus vadovauti šaliai. Neseniai L. Varadkaras patyrė pralaimėjimus dviejuose referendumuose, kuriuose tikėjosi tautos palaikymo savo siekiams modernizuoti Konstitucijos nuostatas dėl šeimos sampratos ir moters vaidmens namų ūkyje, tačiau nesurinko daugumos. Be to, jis buvo kaltinamas klaidomis socialinės ir būsto politikos srityje.

L. Varadkaras sakė visada manęs, kad S. Harrisas užims aukščiausią postą: „Jis pasižymi empatija, energija, patirtimi, kampanijų vedimo įgūdžiais ir politine nuovoka, kad galėtų mus vesti į priekį.“

Prieš oficialią paskyrimo Vyriausybės vadovu ceremoniją S. Harrisą pagrindinė valdančiosios koalicijos jėga, centro dešinioji partija „Fine Gael“, išsirinko savo vadovu – taoiseach’u. Tai gėlų kalbos žodis, reiškiantis „genties vadas“ arba „lyderis“.

S. Harrisas pažadėjo partijos nariams, kad už pasitikėjimą atsilygins „sunkiu kasdieniu darbu, krauju, prakaitu ir ašaromis“, dirbs kiekvieną dieną „atsakingai ir nuolankiai“, kreips partiją į „pamatines vertybes“, tokias kaip verslas, žemės ūkis, įstatymas ir tvarka.

S. Harriso tapimas ministru pirmininku vainikuoja žaibišką jo politinę karjerą.

Studijas iškeitė į politiką

1986 m. gimęs S. Harrisas užaugo mažame pakrantės miestelyje Greistoune, netoli Dublino, taksi vairuotojo šeimoje. Vienus metus koledže Dubline pasimokęs žurnalistikos ir prancūzų kalbos, jis susitelkė į jau tada daug žadėjusią politinę karjerą.

Būdamas šešiolikos metų, įstojo į partijos „Fine Gael“ jaunimo skyrių, greitai išsiskyrė iš kitų kolegų. Aktyvus vietos politikoje jis tapo akcentuodamas pagalbą autistiškus vaikus auginančioms šeimoms. Įkvėptas aspergerio sindromą turinčio brolio istorijos, S. Harrisas įkūrė labdaros organizaciją „As I Am“, kuriai šiandien vadovauja jo brolis Adamas.

Sulaukęs 22-ejų S. Harrisas tapo grafystės tarybos nariu, 2011 m., būdamas 24-erių, buvo išrinktas į parlamentą. Tuo metu politikas buvo jauniausias parlamento narys ir vadintas „Airijos parlamento (Dáil) kūdikiu“.

Būdamas vos 29-erių, 2016 m., jis buvo paskirtas sveikatos apsaugos ministru, juo buvo daugiau nei ketverius metus, įskaitant COVID-19 pandemiją. Naujas S. Harriso karjeros etapas prasidėjo tapus aukštojo mokslo ministru. Eidamas šias pareigas jis akcentavo įtraukiojo mokslo svarbą, pradėjo iniciatyvą, leidžiančią intelekto sutrikimų turintiems asmenims siekti aukštesnio išsilavinimo.

Įvaizdis ir darbai

Net ir kritikai pripažįsta, kad S. Harrisas yra talentingas komunikacijos specialistas. Būdamas aktyvus socialiniuose tinkluose, jis yra vienas labiausiai matomų Airijos politikų.

Tiktoke politikas surinko 1,9 mln. paspaudimų „patinka“, turi šimtus tūkstančių sekėjų socialiniame tinkle X, instagrame ir rūpestingai prižiūri savo paskyras – beveik kasdien skelbia naujus įrašus.

Tapęs premjeru, atsakingu už platų sričių spektrą, norėdamas išlikti populiarus S. Harrisas turės rodyti gerokai daugiau pastangų. Juolab kad laukia didžiulis darbų sąrašas, įskaitant būsto ir benamystės krizes, kritiką dėl Vyriausybės politikos prieglobsčio prašytojų atžvilgiu.

„Noriu į viešąjį gyvenimą įnešti naujų idėjų, naujos energijos ir, tikiuosi, naujos empatijos. Laiko tikrai nedaug, o nuveikti reikia labai daug“, – po balsavimo parlamente žadėjo S. Harrisas.

Jis taip pat sakė, kad daugiausia dėmesio skirs naujų būstų statybai, vykdys planingesnę ir tvaresnę imigracijos politiką ir kovos su populizmo pavojais.

Savų lūkesčių turi ir partija „Fine Gael“, kuri, likus dešimt savaičių iki vietos ir Europos Parlamento rinkimų ir metams iki visuotinių rinkimų, apklausų lentelėse užima trečią vietą. 2020 m. rinkimuose „Fine Gael“ aplenkė kairiojo sparno nacionalistų partiją „Sinn Fein“. Apklausose pirmaujanti partija – buvusi sukarintos organizacijos IRA politinis sparnas – negaili kritikos valdančiajai „Fine Gael“, liberalų „Fianna Fáil“ ir Žaliųjų koalicijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

*

* portretas
gerbiu airius. bet jiems vertejo pasidomet Armonikaite- TIK-TOK pukuotuke. gal ju nuomone butu pasikeitusi.

O is kur jems dar buti?

O is kur jems dar buti? portretas
Negi manot anukas anksciau buvo padoriu inteligentu? Paliubasu vetinis narkasnia apsimizes po konteineriu dainuojo rusai puola, visi vietiniai benamiai ji pazinuojo, ir pikti kaiminai, va taip ji ir isrinko i seima......

Panasu,

Panasu, portretas
kad visi ES vadovai - is ten. Bet ir tautos ne geresnes,jei Robespjero neatsiranda.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių