Tiriant galimą Rusijos kišimąsi, atliktos kratos vieno EP darbuotojo biuruose ir namuose

Pareigūnai, vykdydami Belgijos tyrimą dėl Rusijos kišimosi į Europos Parlamento rinkimus ir korupcijos, trečiadienį apieškojo vieno Europos Parlamento darbuotojo biurus Briuselyje ir Strasbūre, taip pat jo namus Briuselyje, pranešė prokuratūra.

Pasak tyrimui artimo šaltinio, reidų taikinys – buvęs europarlamentaro iš Vokietijos kraštutinių dešiniųjų partijos „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) Maximiliano Kraho (Maksimiliano Kraho) padėjėjas Guillaume'as Pradoura (Gijomas Pradura).

Iš Prancūzijos Nacionalinio sambūrio (RN) partijos dėl antisemitinio piešinio pašalintas G. Pradoura dabar dirba Nyderlandų kraštutinių dešiniųjų įstatymų leidėjui Marseliui de Graaffui (Marseliui de Grafui).

Prokuratūra pranešė, kad kratos atliktos darbuotojo namuose Scharbeke, esančiame Briuselio šiaurės rytuose, ir jo biuruose Briuselyje ir Strasbūre, bendradarbiaujant su Prancūzijos pareigūnais.

Pareiškime teigiama, kad „kratos yra kišimosi, pasyvios korupcijos ir narystės nusikalstamoje organizacijoje bylos dalis“.

„Kratos yra susijusios su Rusijos kišimosi požymiais, kai buvo kreiptasi į Europos Parlamento narius ir jiems buvo mokama už tai, kad jie skleistų Rusijos propagandą per naujienų svetainę „Voice of Europe“, – sakė prokuratūra.

„Įrodymai rodo, kad minimas Europos Parlamento darbuotojas suvaidino svarbų vaidmenį“, – pridūrė ji.

Praėjusį mėnesį Belgijos prokurorai pradėjo tyrimą dėl Rusijos kišimosi į EP rinkimus, kai Čekijos žvalgybos tarnyba išaiškino įtariamą Maskvos finansuojamą tinklą, kuris naudojosi Prahoje įsikūrusia naujienų svetaine „Voice of Europe“ Kremliaus propagandai skleisti.

Naujienų svetainė „Voice of Europe“ netrukus buvo oficialiai įtraukta į ES juodąjį sąrašą.

ES teisės aktų leidėjams taikomos griežtos nepriklausomumo ir etikos taisyklės, o jas pažeidus gresia finansinės ir kitokios nuobaudos.

Belgija teigia, kad jos žvalgyba nustatė, jog kai kuriems įstatymų leidėjams buvo mokama už Maskvos propagandos skleidimą.

Buvęs G. Pradouros viršininkas M. Krahas pats tiriamas dėl įtartinų ryšių su Rusija ir Kinija, o dar vienas M. Kraho padėjėjas buvo sulaikytas įtariant jį šnipinėjimu Kinijos naudai.

Vokietijos AfD praėjusią savaitę buvo pašalinta iš Europos Parlamento Identiteto ir demokratijos frakcijos po kelių skandalų, susijusių su M. Krahu.

Jis išlieka pagrindiniu AfD kandidatu birželio 6–9 dienomis vyksiančiuose Europos Parlamento rinkimuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tą portretas
Rusyną tai išviso reikia išvisur išvyt nes jau axujiely
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių