Turkija po penkerių metų pertraukos dalyvaus ES susitikime Briuselyje

  • Teksto dydis:

Turkijos užsienio reikalų ministras ketvirtadienį pirmą kartą per penkerius metus dalyvaus neformaliame Europos Sąjungos (ES) susitikime Briuselyje.

Apie tai prakalbo turkų diplomatinis šaltinis.

Turkija nuo 1999 metų yra ES šalis kandidatė. Ji 2005-aisiais pradėjo stojimo derybas, tačiau šis procesas jau daugelį metų yra įšaldytas įvairiuose frontuose.

Ankaros ir Briuselio santykius kartais kamuoja įtampa. ES kliaujasi Turkija dėl migrantų iš Sirijos priglaudimo, tačiau nesutaria su ja dėl jos požiūrio į Graikiją ir padalintą Kipro salą.

Briuselis taip pat yra susirūpinęs dėl žmogaus teisių padėties Turkijoje, ypač po žlugusio bandymo surengti perversmą, įvykusį po masinių valymų, kurie, be kita ko, buvo nukreipti prieš vyriausybės priešininkus.

„Mes laikome ES kvietimą (dalyvauti susitikime) dialogo paieška, atsižvelgiant į mūsų raginimus atgaivinti santykius su Turkija“, – naujienų agentūrai AFP sakė Turkijos diplomatinis šaltinis.

Ankara tikisi, kad ketvirtadienį vyksiantis susitikimas padės atverti dialogo kanalus.

Užsienio reikalų ministras Hakanas Fidanas Briuselyje turėtų susitikti su aukštais ES pareigūnais, įskaitant užsienio politikos įgaliotinį Josepą Borrellį ir plėtros komisarą Oliverį Varhelyi.

„Abiem pusėms bus naudinga pagerinti santykius regioninių ir pasaulinių iššūkių akivaizdoje“, – teigė diplomatinis šaltinis.

„Aiški Turkijos pozicija Kipro klausimu bus dar kartą paaiškinta ES pusei“, – tvirtino šaltinis.

Kipro klausimu ES prieštarauja Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano raginimams įtvirtinti dviejų valstybių sprendimą ir nori, kad Ankara sudarytų sąlygas naujoms Jungtinių Tautų tarpininkaujamoms deryboms.

ES narys Kipras yra padalintas nuo 1974 metų, kai Turkijos pajėgos, reaguodamos į karinį perversmą, kurį rėmė anuomet Graikiją valdžiusi chunta, okupavo šiaurinį salos trečdalį. Šiaurės Kipro Turkų Respublikos valstybingumą pripažįsta tik Turkija.

H. Fidano pokalbiuose su kolegomis iš Europos dėmesys taip pat turėtų būti skiriamas naujai muitų sąjungai ir vizų režimo sušvelninimui Turkijos piliečiams. Turkų ministras susitikimo paraštėse dar turėtų susitikti su savo kolega iš Graikijos Giorgosu Gerapetritisu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių