Ukraina įsteigė nacionalinį seksualinės prievartos, vykdomos rusų pajėgų, aukų registrą

  • Teksto dydis:

Ukrainos pareigūnai sukūrė nacionalinį registrą, kuriame bus fiksuojami seksualinės prievartos atvejai, kuriuos, kaip įtariama, vykdo Rusijos pajėgos, trečiadienį naujienų agentūrai AP teigė šalies generalinio prokuroro pavaduotoja.

Viktorija Litvinova nurodė, kad registras buvo sukurtas įgyvendinant bandomąjį projektą, pagal kurį jau buvo nuteisti penki asmenys už akių. Ji atsisakė komentuoti šių bylų detales.

„Mums patiems tekdavo lankytis teritorijose, kuriose vyksta karo veiksmai, – sakė ji. – Tačiau dabar žmonės – asmenys, patyrę seksualinę prievartą – kreipiasi į mus dėl informacijos.“

V. Litvinova teigė, kad nuo plataus masto invazijos pradžios 2022-aisiais užregistruoti 303 su konfliktu susiję seksualinės prievartos atvejai: 112 atvejų nukentėjo vyrai ir 191 – moterys. Kai kurios aukos patyrė daugybinius išpuolius, sakė ji.

Ši iniciatyva buvo paskelbta Jungtinių Tautų Tarptautinę seksualinės prievartos panaikinimo dieną ir sulaukė JT agentūrų ir kelių Vakarų šalių vyriausybių paramos.

Vyriausybės pareigūnai teigė, kad registras galėtų būti naudojamas ateityje teikiant prašymus Rusijai dėl finansinės kompensacijos aukoms. Penki apkaltinamieji nuosprendžiai buvo priimti dėl seksualinės prievartos, įvykdytos Rusijos pajėgų užpultose ar okupuotose teritorijose, Kyjive ir Chersono bei Černihivo miestuose.

Jungtinių Tautų gyventojų fondo (UNFPA) atstovas Massimo Diana (Masimas Diana) teigė, kad tikrasis aukų skaičius greičiausiai yra daug didesnis nei įtrauktas į registrą.

„Ši prievarta vykdomas prieš moteris ir mergaites, vyrus ir berniukus. Niekas nėra apsaugotas nuo šio bjauraus veiksmo pavojaus“, – sakė M. Diana.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeRusijos pajėgosseksualinė prievartaViktorija Litvinova

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių