Ukrainos pirmoji ponia: kovosime už kiekvieną pavogtą savo vaiką

Ukrainos pirmoji ponia Olena Zelenska paragino tarptautinę bendruomenę aktyviau siekti, kad per karą neteisėtai į Rusiją išvežti ukrainiečių vaikai galėtų grįžti namo. „Turime daryti daugiau“, – sakė ji ketvirtadienį Rygoje vykstančioje konferencijoje pavadinimu „Rusijos karas prieš vaikus“ („Russia's war on children“). Kiekviena šalis ir kiekviena tarptautinė organizacija esą galėtų padėti Ukrainai susigrąžinti Rusijos pagrobtus vaikus.

Kyjivo duomenimis, Ukraina iki šiol identifikavo beveik 20 tūkst. vaikų, kurie buvo išvežti į Rusiją ar rusų okupuotas Ukrainos teritorijas. Iki šiol namo grįžo tik keli šimtai jų. „Kovosime už kiekvieną pavogtą savo vaiką – nesvarbu, kiek išteklių tai pareikalaus“, – pabrėžė Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio žmona.

Latvijos prezidentas Edgaras Rinkevičius kaltino Rusiją jėga grobiant vaikus ir taip sąmoningai naikinant ukrainiečių vaikų tapatybę bei sukeliant jiems gilią emocinę ir psichologinę traumą. Tai esą pažeidžia tarptautinę humanitarinę teisę ir gali būti vertinama kaip karo nusikaltimas.

Dviejų dienų konferencijoje dalyvavo ir devyni ukrainiečių vaikai, kuriems pavyko iš Rusijos sugrįžti namo. Jie dalijosi savo patirtimi. „Esu šiandien čia, kad savo istorija padėčiau kiek įmanoma greičiau sugrąžinti visus vaikus“, – kalbėjo vienas vaikų.

Tarptautinis Baudžiamasis Teismas Hagoje dėl vaikų deportacijos yra išdavęs Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir jo įgaliotinės vaikų teisių klausimais Marijos Lvovos Belovos arešto orderį. Rusija kaltinimus neigia.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojevaikaiOlena ZelenskaRusijos karas prieš vaikusRyga

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių