Uždraus vienkartines elektronines cigaretes: nori, kad užaugtų pirma visiškai nerūkanti karta

  • Teksto dydis:

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Rišis Sunakas apsilankė vienoje iš mokyklų šiaurės Anglijoje ir nusifilmavo su mokiniais, siekdamas užtikrinti, kad jo planai apie vienkartinių elektronines cigarečių ribojimus, o jas britai vadina tiesiog „veipais“, būtų išgirstas.

„Pasikalbėkite su bet kuriuo tėvu ar mokytoju, kaip šįryt padariau šioje Darlingtono mokykloje. Jie papasakos jums, kaip tarp vaikų plinta vienkartinės elektroninės cigaretės, o vaikai neturėtų garinti tabako, nenorime, kad jie įprastų. Vis dar nesuprantame ilgalaikio garinimo poveikio sveikatai, todėl teisinga, kad imsimės griežtų veiksmų – būtent tai ir darome, uždrausdami vienkartines elektronines cigaretes“, – sakė JK ministras pirmininkas Rishi Sunak.

Vyriausybės pareiškime teigiama, kad pastaruoju metu vis daugiau vaikų ir paauglių vartoja vienkartines elektronines cigaretes. Pagal naujausią statistiką, tai daro net 9 procentai vaikų ir paauglių nuo 11 iki 15 metų amžiaus.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Veipingas“ šiuo metu, tiesą sakant, tampa epidemija tarp vaikų, o tai, kaip tos cigaretės reklamuojamos... Jos tikrai nėra priemonė, padedanti mesti rūkyti. Jos reklamuojamos su visu kaleidoskopu spalvų ir daugybe skonių – braškių, kramtomosios gumos... Tai nėra produktas, kurį žmonės turėtų naudoti kaip medicininę priemonę“, – tvirtino pediatras Ronny Cheung.

Elektroninės tabaką garinančios cigaretės buvo sugalvotos kaip saugesnė alternatyva tradiciniams rūkalams, tačiau vyriausybė baiminasi, kad vaikų atžvilgiu jos vis vien gali suformuoti sveikatai labai kenksmingą įprotį nikotinui. Savo ruožtu jų pardavėjai bando išvengti visuotinio draudimo.

„Veipingas“ šiuo metu, tiesą sakant, tampa epidemija tarp vaikų, o tai, kaip tos cigaretės reklamuojamos... Jos tikrai nėra priemonė, padedanti mesti rūkyti.

„Aromatai atlieka lemiamą vaidmenį, padedant rūkantiesiems atsisakyti tabako ir apsieiti be tabako skonio bei degiųjų produktų, todėl šiuo atveju negalima „su vandeniu išpilti ir kūdikio“. Reikia sutelkti dėmesį į vaikų rankas patenkančius vienkartinius garintuvus, tačiau užtikrinti, kad vienkartines elektronines cigaretes, iš esmės saugią rūkymo alternatyvą, būtų galima įsigyti iš patikimų prekiautojų“, – aiškino JK „Vape“ prekybos asociacijos pirmininkas Marcus Saxton.

Planuojama, kad pirmieji realūs prekybos ir reklamos suvaržymai įsigalios po pusės metų. Galiausiai, britų valdžia planuoja priimti tikrai radikalų įstatymą, pagal kurį išvis bus uždrausta parduoti tabako gaminius asmenims, gimusiems po 2009-ųjų sausio 1 d. – tai yra dabartiniams penkiolikmečiams, kad pagaliau užaugtų pirma, visiškai nerūkanti britų karta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

dūmai veržiai per

dūmai veržiai per portretas
visus galus.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių