V. Zelenskis atvyko į Šveicariją prieš Ukrainos taikos viršūnių susitikimą

  • Teksto dydis:

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį pranešė atvykęs į Šveicariją prieš dvi dienas truksiantį aukščiausiojo lygio susitikimą dėl taikos Ukrainoje, kuriame dalyvaus dešimtys pasaulio lyderių, bet be Rusijos.

Susitikime dalyvaus šimtas delegacijų, penktadienį pranešė Šveicarijos organizatoriai.

V. Zelenskis tikisi sutelkti tarptautinę paramą savo planui, kaip užbaigti prieš daugiau nei dvejus metus Rusijos sukeltą karą.

„Dvi dienas vyks aktyvus darbas su šalimis iš visų pasaulio kraštų, su skirtingomis tautomis, kurias vis dėlto vienija bendras tikslas – priartinti teisingą ir ilgalaikę taiką Ukrainoje“, – sakoma V. Zelenskio pranešime socialiniame tinkle „X“ (buvusiame „Twitter“).

V. Zelenskis pažymėjo, kad derybose daugiausia dėmesio bus skiriama branduolinės saugos, aprūpinimo maistu ir karo belaisvių bei ukrainiečių vaikų, išvežtų į Rusijos kontroliuojamą teritoriją, grąžinimo klausimams.

Ukrainos lyderis pastarosiomis savaitėmis surengė didžiulį diplomatinį turą, siekdamas pritraukti paramą aukščiausiojo lygio susitikimui ir padidinti jo dalyvių skaičių.

Trečiadienį jis lankėsi Saudo Arabijoje, po to, kai anksčiau šį mėnesį lankėsi Katare, Filipinuose ir Singapūre.

Dvi dienas vyks aktyvus darbas su šalimis iš visų pasaulio kraštų, su skirtingomis tautomis, kurias vis dėlto vienija bendras tikslas – priartinti teisingą ir ilgalaikę taiką Ukrainoje.

Aukščiausiojo lygio susitikimas prasidės po to, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, jog Maskva taikos derybas pradės tik tada, kai Ukraina išves savo karius iš šalies rytų ir pietų.

V. Zelenskis atmetė šį reikalavimą kaip teritorinį „ultimatumą“, primenantį Adolfo Hitlerio laikus.

Ukraina yra sakiusi, kad Rusija, sudarydama bet kokį taikos susitarimą, privalo išvesti savo karius iš tarptautiniu mastu pripažintos Ukrainos teritorijos, įskaitant aneksuotą Krymo pusiasalį.

Abi pusės tiesioginių derybų nevedė nuo pirmųjų karo savaičių.

Rusija nebuvo pakviesta į aukščiausiojo lygio susitikimą Šveicarijoje, o Maskvos artima sąjungininkė Kinija jame nedalyvaus.

Tačiau susitikime dalyvaus mažiausiai 57 valstybių ir vyriausybių vadovai, penktadienį pranešė Šveicarija.

Jungtinėms Valstijoms – svarbiausiai Ukrainos finansinei ir karinei rėmėjai – atstovaus viceprezidentė Kamala Harris (Kamala Haris).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių