V. Zelenskis ragina surengti dar vieną viršūnių susitikimą po Ukrainos taikos konferencijos

Po dvi dienas Šveicarijoje vykusios Ukrainos aukščiausiojo lygio taikos konferencijos turėtų greitu metu būti surengtas antras susitikimas, sekmadienį, baigiantis renginiui, pareiškė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Pasirengimas užtruktų tik kelis mėnesius, ne metus, sakė V. Zelenskis.

Dvi dienas trukusiame susitikime prabangiame Burgenštoko kalnų kurorte netoli Liucernos dalyvavo maždaug 100 šalių ir organizacijų atstovai.

Pasak V. Zelenskio, kai kurios šalys jau pareiškė norą surengti tokį aukščiausiojo lygio susitikimą.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen teigė, kad būtina Rusijos dalyvavimo sąlyga būtų Maskvos įsipareigojimas laikytis Jungtinių Tautų (JT) Chartijos.

Galutinėje viršūnių susitikimo deklaracijoje, kurią pasirašė 80 jame dalyvavusių šalių, nieko neužsimenama apie kitą tokio lygio konferenciją.

Šveicarijos prezidentė Viola Amherd pabrėžė, kad tai buvo pirmoji aukšto lygio diskusija dėl taikos proceso. Pasak jos, buvo sudarytos tam tikros esminės prielaidos keliui į karo Ukrainoje pabaigą.

Tai, kad didžioji dauguma dalyvavusių valstybių pritarė Burgenštoke priimtam komunikatui, rodo, ko diplomatija gali pasiekti kantriu darbu, pridūrė V. Amherd.

Rusija nebuvo pakviesta į renginį ir nerodė jokio susidomėjimo jame dalyvauti. Šis aukščiausiojo lygio susitikimas taip pat buvo Vakarų bandymas įtraukti kitas Pietų Amerikos, Azijos ir Afrikos šalis į tarptautine teise grindžiamas taikos pastangas. Ukraina ragina siekti „teisingos ir ilgalaikės“ taikos.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeRusijaUkrainos taikos konferencijataikos formulė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių