Verslininkai: situacija Odesoje tokia, kokia Lietuvoje buvo 2009 m.

Odesa išlieka patraukliausia Ukrainos vieta užsienio investuotojams. Lietuviai čia dirba įvairiausiuose sektoriuose, tačiau iš kai kurių, pvz., statybų, jau ketina trauktis. Verslininkų teigimu, situacija Odesoje dabar beveik tokia, kokia Lietuvoje buvo 2009-aisiais.

Lietuvos įmonės daugiau nei dešimtmetį Odesoje užėmusios nemažą statybų rinkos dalį – stato gyvenamuosius namus, viešbučius, verslo centrus ir pagal apyvartą pirmauja tarp kitų užsienio kompanijų. Tačiau pastaruoju metu ši rinka čia traukiasi, pardavimai mažėja.

„Šiuo metu Odesoje situacija yra panaši, kokia buvo Lietuvoje 2009 metais, kai Lietuva buvo pakliuvusi į didžiausią visų laikų finansinę krizę. Jeigu nenorime patirti nuostolių, mes privalome toliau pasilikti šiame versle ir užbaigti tuos projektus. Dėl to, kad rinka susitraukė, pardavimai sumažėjo, tai, be abejo, užtruks ilgiau, nei mes tikėjomės“, – sako AB „Hanner“ vadovas Arvydas Avulis.

Tačiau požiūris į užsienio kompanijas Odesoje esą tampa palankesnis, mažėja biurokratinių kliūčių tad, pvz., licencijas gauti – jau lengviau.

Kita vertus, dėl konflikto Rytų Ukrainoje, verslas iš vietos valdžios nori saugumo garantijų. Šalyje tebesiautėja reketos, gamyklos tiesiog užgrobiamos.

„Investicinis klimatas Ukrainoje nėra pats palankiausias šiuo metu, ir mūsų investuotojai tai nurodo kaip pirmą priežastį, kuri neleidžia pritraukti investicijų į šią šalį“, – teigia Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Marius Janukonis.

„Svarbu geras susisiekimas su Odesa, nes verslas skaičiuoja laiką – juk tai pinigai. Ekonominės galimybės Odesoje didelės“, – tikina Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovas Pietų Ukrainos regionams Konstantinas Ržepiševskijus.

Valdžia žada verslui saugumą, taip pat – sutvarkyti infrastruktūrą, ypač kelius, suteikia nekilnojamojo turto lengvatų.

„Pernai Odesa sulaukė 640 milijonų dolerių tiesioginių investicijų. Investuotojas ne tik turi galimybę pasiimti pelną, bet ir kai ką duoti miestui – kuo įtakingesnis investuotojas, tuo geriau Odesai. Juk taip kuriamos naujos darbo vietos, mokami atlyginimai – miestas tik laimi“, – teigia Odesos savivaldybės Ekonomikos plėtros departamento direktorius Dmytrijus Radulovas.

Tarp svarbiausių sektorių lietuviams – transportas ir logistika.

Odesos jūros uoste susikerta tarptautinis vandens koridorius Europa–Artimieji Rytai. Praėjusiais metais į jūros uosto infrastruktūrą investuota daugiau nei 80 milijonų dolerių. Investuotojai – iš Didžiosios Britanijos ir Vokietijos. Tiesioginės Lietuvos investicijos praėjusiais metais siekė daugiau nei 7 milijonus dolerių.

„Turime smulkiojo ir vidutinio verslo įmonių, teikiančių turizmo paslaugas. Čia atidaryta viešbučių, kavinių. Paslaugų sektorius visiškai neužimtas. Lietuviai verslininkai įžengė ir į energetikos rinką – jie siūlo alternatyvias atsinaujinančių energijos šaltinių – saulės ar vėjo – energetikos sistemas“, – sako Lietuvos garbės konsulė Odesoje Jelena Drutis.

Pagal tiesiogines investicijas Odesos regione pirmauja Kipras, Vokietija ir Prancūzija. Lietuva irgi pirmajame dešimtuke.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kauniete

Kauniete portretas
Jeigu as tureciau koki versla, niekada nepadeciau Rusijai. Ji tik nori kariauti, be karo jie negali normaliai gyventi. As uz tai, kad dar didesniu sankciju jue sulauktu. Tik gaila paprastu rusu, bet jeigu jie uz toki prizedenta - tada visai nuskurdinti. Taip galima padaryti tik visiems susitarus vieningai. O kada nebus is ko gyventi, gal tada susiprotes. Bet namanau...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių