Žiniasklaida: Izraelio premjeras pasiūlė planą dėl pokario Gazos Ruožo

  • Teksto dydis:

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) pasiūlė pokario Gazos Ruožo planą, pagal kurį teritoriją turėtų valdyti vietos palestiniečių pareigūnai, nesusiję su islamistų grupuote „Hamas“ ar jos užsienio rėmėjais, penktadienį pranešė Izraelio žiniasklaida.

Pasiūlyme, kurį B. Netanyahu vėlai ketvirtadienį pateikė savo saugumo kabinetui, taip pat numatoma, kad Izraelio kariuomenė toliau tęs karą su „Hamas“, kol pasieks pagrindinius tikslus.

Tarp planų – „Hamas“ ir „Islamo džihado“ likvidavimas ir visų Gazos Ruože tebelaikomų įkaitų paleidimas.

Pasibaigus karui, Gazos Ruožo civilinius reikalus tvarkytų „vietiniai pareigūnai, turintys administracinės patirties“ ir „nesusiję su terorizmą remiančiomis šalimis ar dariniais“, pranešė laikraštis „Times of Israel“, cituodamas pagrindinius B. Netanyahu plano elementus.

Net ir po karo Izraelio kariuomenė turėtų „neribotą laisvę“ veikti visame Gazos Ruože, kad užkirstų kelią bet kokiam teroristinės veiklos atsinaujinimui, kaip teigiama plane.

„Plane teigiama, kad Izraelis tęs jau pradėtą projektą sukurti saugumo buferinę zoną palestiniečių sienos ruožo pusėje“, – sakoma pranešime ir priduriama, kad ši zona išliktų „tol, kol bus saugumo poreikis“.

Jame taip pat numatyta Izraelio saugumo kontrolė „visoje teritorijoje į vakarus nuo Jordanijos“ iš sausumos, jūros ir oro „siekiant užkirsti kelią teroristinių elementų stiprėjimui (okupuotame Vakarų Krante) ir Gazos Ruože ir užkirsti kelią jų keliamoms grėsmėms Izraeliui“, sakoma pranešime.

Plane numatyta Gazos Ruožą „visiškai demilitarizuoti [...] tik tiek, kiek reikia viešajai tvarkai palaikyti“.

Juo siekiama skatinti „radikalizacijos mažinimą visose Gazos religinėse, švietimo ir socialinėse institucijose“.

Ataskaitoje teigiama, kad pagrindinis plano elementas buvo Jungtinių Tautų agentūros palestiniečiams remti (UNRWA) panaikinimas.

M. Abbaso biuras planą smerkia

Izraelis teigia, kad keli UNRWA darbuotojai dalyvavo spalio 7 dieną „Hamas“ surengtame išpuolyje prieš Izraelį, per kurį žuvo apie 1 tūkst. 160 žmonių, daugiausia civilių, rodo naujienų agentūros AFP vertinimas, pagrįstas oficialiais Izraelio duomenimis.

Plane teigiama, kad Izraelis tęs jau pradėtą projektą sukurti saugumo buferinę zoną palestiniečių sienos ruožo pusėje.

JT atleido Izraelio apkaltintus darbuotojus ir pradėjo agentūros vidaus tyrimą. Izraeliui pareiškus kaltinimus, kelios šalys sustabdė agentūros finansavimą.

Į planą taip pat įtraukti elementai, susiję su Egipto ir Gazos Ruožo siena, kur susiduriama su kontrabandos problema, pranešė laikraštis.

Jis teigė, kad siekiant užkirsti kelią bet kokiai terorizmo ar kontrabandos veiklai, pasienyje būtų vykdomas „pietinis uždarymas“.

Kai kurie B. Netanyahu plano elementai kertasi su Vašingtono pokario Gazos Ruožo vizija.

Jungtinės Valstijos palaiko B. Netanyahu raginimą išnaikinti Gazos Ruožą kontroliuojančią organizaciją „Hamas“, tačiau ragino Palestinos autonomiją, kuriai okupuotame Vakarų Krante vadovauja Mahmoudas Abbasas (Mahmudas Abasas), palaipsniui perimti Gazos Ruožo kontrolę.

Penktadienį M. Abbaso atstovas pasmerkė Izraelio planą.

„Gazos Ruožas bus tik nepriklausomos palestiniečių valstybės, kurios sostinė bus Jeruzalė, dalis“, – sakė Nabilas Abu Rudeineh (Nabilas Abu Rudeinė), anot palestiniečių oficialios naujienų agentūros „Wafa“.

„Bet kokie priešingi planai yra pasmerkti žlugti. Izraeliui nepavyks pakeisti geografinės ir demografinės tikrovės Gazos Ruože“, – teigė jis.

„Jei pasaulis nori saugumo ir stabilumo regione, jis turi nutraukti Izraelio vykdomą Palestiniečių teritorijų okupaciją ir pripažinti nepriklausomą palestiniečių valstybę, kurios sostinė būtų Jeruzalė“, – sakė N. Abu Rudeineh.

B. Netanyahu jau seniai smerkia Palestinos autonomiją, o trečiadienį Izraelio parlamentas taip pat pritarė kitam premjero pasiūlymui, kuriuo nepritariama vienašališkam palestiniečių valstybės pripažinimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių