Žiniasklaida: Vokietijos įmonės padeda atstatyti Rusijos okupuotą Mariupolį

  • Teksto dydis:

Dvi Vokietijos statybų įmonės dalyvauja atstatant Rusijos okupuotą Mariupolį – Ukrainos miestą, kurį prieš dvejus metus užėmė Maskvos invazinės pajėgos, teigiama ketvirtadienį publikuotame vokiečių žurnalistų tyrime.

Žurnalo „Monitor“ atlikto tyrimo, kurį parodė visuomeninis televizijos kanalas ARD, duomenimis, pramoninė grupė „Knauf“, gaminanti gipso kartono plokštes, ir „WKB Systems“, gaminanti autoklavinį betoną, tiekia medžiagas statyboms mieste, kuris pirmaisiais karo mėnesiais buvo beveik visiškai sulygintas su žeme.

„Monitor“ teigia išanalizavusi daugybę nuotraukų iš statybų aikštelių, kuriose matomas „Knauf“ logotipas, taip pat išsamias veiklos ataskaitas, įrodančias Vokietijos įmonės veiklą uostamiestyje.

Mariupolis Rusijos pajėgoms atiteko po dviejų rusų apgulties mėnesių, per kuriuos žuvo tūkstančiai žmonių ir miestas virto griuvėsiais. Nuo to laiko jį yra užėmusi Rusijos kariuomenė.

Žurnalas taip pat cituoja oficialų „Knauf“ platintoją, kuris reklamuoja namų statybos projektą Mariupolyje, statyboms naudojant „Knauf“ gaminius Rusijos gynybos ministerijos užsakymu.

„WKB Systems“, kurios didžiąją dalį akcijų valdo rusų verslininkas Viktoras Budarinas, gaminių taip pat galima pamatyti Mariupolio statybvietėse, rašoma žurnale.

Naujienų agentūrai AFP atsiųstame pareiškime „Knauf“ pabrėžė, kad „gerbia visas ES [Europos Sąjungos], JK [Jungtinės Karalystės] ir amerikiečių sankcijas Rusijai“.

Bavarijos grupė Rusijoje turi 14 gamyklų, kuriose dirba 4 tūkst. žmonių.

Ji teigė, kad jos sprendimas nepasitraukti iš Rusijos, kaip po invazijos padarė daugelis didžiųjų Vokietijos grupių, buvo priimtas jaučiant atsakomybę prieš savo darbuotojus.

Po to, kai užėmė Mariupolį, Rusija paskelbė miesto, kuriame iki invazijos gyveno daugiau kaip 400 tūkst. ukrainiečių, atstatymo planą.

„Bet kuri dalyvaujanti įmonė turėtų savęs paklausti, kam ji dirba“, – AFP sakė Vokietijos užsienio reikalų ministerija, pavadinusi Rusijos planus dėl rekonstrukcijos propaganda.

Vokietijos ekonomikos ministerija AFP pareiškė, kad pareigūnai turi nustatyti, ar Vokietijos įmonių dalyvavimas yra sankcijų pažeidimas.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeMariupolisatstatymasVokietijos įmonės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių