Filipinuose kova už gyvybę tik prasideda

Galingas taifūnas, kuris praėjusią savaitę smogė Filipinams, paliko po savęs tūkstančius lavonų, bet milijonams kitų kova už gyvybę dar tik priešaky.

Nuolaužų kalnai

Palei krantą išmėtytos valtys, nuplėšti stogai ir išversti medžiai guli užgriuvę ant automobilių ir rikšų. Gatvės labiau primena sąvartynus, pilnus šiukšlių, medžių nuolaužų, stiklo šukių ir betono luitų. Tarp jų galima pamatyti ir žmonių asmeninių daiktų, kuriuos į gatves išmetė supertaifūnas Hajanas.

Anksčiau turėjęs 220 tūkst. žmonių, dabar Taklobanas nežino, kiek jų liko. Iš pradžių kalbėję apie 10 tūkst. galimų aukų, pareigūnai kol kas suskaičiavo beveik 2 tūkst.

Prezidentas Benigno Aquino pareiškė, kad žuvusiųjų skaičius gali būti gerokai mažesnis, nei buvo baiminamasi. Bet Taklobane kūnai dar tebeplūduriuoja apsemtose gatvėse, o praeiviai dengiasi nosis eidami pro šalį.

Chaoso apimtame Taklobane, oro uoste įrengtoje ligoninėje, 21 metų Emily Ortega pirmadienį pagimdė dukrą. Išgyventi vandens nešamai jaunai moteriai pavyko įsikabinus į stulpą. Dukrą ji pavadino Beatriz – didžiulių bangų į nebūtį nuneštos savo motinos vardu.

Aštuntą mėnesį nėščia kita Taklobano gyventoja Jenny Dela Cruz neteko vienuolikos šeimos narių, tarp jų – dvimetės dukros.

"Dabar viskas, ką mes galime, – tai išgyventi bent šią dieną, – sakė moteris Didžiosios Britanijos nacionaliniam transliuotojui BBC. – Aš nežinau, kas bus rytoj, poryt ir ar išvis išgyvensime."

Siautėja plėšikautojai

Stichijai nurimus, gyvybę išsaugojusiems filipiniečiams gresia nauji pavojai. Aštuoni žmonės antradienį žuvo, kai minia šturmavo vyriausybinį ryžių sandėlį Alangalange, Leitės provincijoje. Žmones palaidojo griūvanti siena. Pareigūnai pranešė, kad policija ir kareiviai buvo bejėgiai prieš tūkstantinę minią. Ji išsinešė daugiau nei 30 tūkst. ryžių maišų, kurių kiekvienas svėrė 50 kg.

Tie, kurie išgyveno stichiją, piktinasi dėl maisto, geriamojo vandens ir medikamentų trūkumo. Stengdamasi suvaldyti padėtį, valdžia nuo penktadienio elektros neturinčiame Taklobane įvedė komendanto valandą.

Miestas naktį pasineria į visišką tamsą, tik vietomis žybčioja generatorių gaminama šviesa. Tokiomis sąlygomis plėšikautojams ir nevilties apimties žmonėms niekas netrukdo ką nors pavogti ir pasprukti.

"Žinau, kad tai negerai, bet mes alkani ir puolę į desperaciją", – prisipažino Veronica Lucerno, prisijungusi prie minios, kuri siaubė parduotuvę. Dabar šią parduotuvę saugo kareiviai.
Kaip ir tūkstančių kitų žmonių, V.Lucerno namai liko be langų ir stogo.

Pagalba vėluoja

Į pietus nuo Taklobano esančiame pajūrio mieste Pale 36 metų Noelis Onida maldavo pagalbos didelėje eilėje, išsirikiavusioje prie čiaupo su žarna.

"Mums reikia maisto ir pagalbos. Trūksta visko, o jokia pagalba neateina, skirtingai negu žiniasklaidoje praneša Manila", – JAV televizijai "USA Today" sakė vyras.

Nors Filipinų vyriausybė ir kitos šalys skuba suteikti pagalbą, ji negali greitai pasiekti stichijos nuniokoto regiono. Leitės provincijos uostai ir tiltai apgadinti, dalis kelių nepravažiuojami, oro uostai negali dirbti visu pajėgumu.

Bijoma ligų protrūkio

Prie apgriuvusio Taklobano oro uosto bokšto įrengtoje laikinoje klinikoje išdaužtais langais darbuotojai skundžiasi, kad jiems labai trūksta medikamentų. Čia kreipiasi šimtai žmonių su pjautinėmis žaizdomis, kai kurios būna labai gilios.

"Tai tiesiog nesuskaičiuojama, – sakė prie ligoninės budintis oro pajėgų kapitonas Antonio Tamayo. – Mums reikia daugiau vaistų. Negalime duoti žmonėms vakcinų nuo stabligės, nes jų liko tik viena."

Maricel Cruz sėdėjo ant suolo prie ligoninės laikydama savo negyvą penkių mėnesių kūdikį, įvyniotą į juodą striukę. Prieš taifūną kūdikis sirgo, o po stichijos motina puolė ieškoti vaistų, bet nieko nerado.

Kuo ilgiau žmonės negaus švaraus vandens, maisto, pastogės ir medikų pagalbos, tuo didesnė tikimybė, kad kils ligų protrūkis. Nesaugus maistas, purvinas vanduo ir antisanitarinės sąlygos sudaro puikias sąlygas tokioms ligoms kaip cholera. O vien šį mėnesį stichijos nusiaubtame regione turi gimti 12 tūkst. kūdikių, tūkstančiams diabetu ir širdies ligomis sergančių žmonių reikės pasipildyti reguliariai vartojamų vaistų atsargas.

Ištrūkti pavyksta vienetams

Jungtinių Tautų duomenimis, nuo taifūno nukentėjo daugiau nei 11 mln. žmonių, o maždaug 673 tūkst. liko be pastogės.

Kai kurie į neviltį puolę filipiniečiai nesulaukdami pagalbos nusprendžia bėgti. Minios žmonių laukia prie Taklobano oro uosto ir per tvoras veržiasi į kilimo taką, kai tik pamato atskrendantį lėktuvą.

"Mums reikia pagalbos, o niekas nevyksta. Mes nevalgėme nuo vakar vakaro", – "USA Today" antradienį sakė nuo lietaus kiaurai permirkusi 81 metų Aristone Balute, kuri nesėkmingai bandė patekti į Filipinų oro pajėgų lėktuvą. Nors kariškiai evakuodami žmones teikia pirmenybę vaikams ir pagyvenusiems asmenims, išvykti pasiseka tik vienetams.

42 metų sunkvežimio vairuotojas Joselito Caimoy buvo vienas iš tų, kuriems pasisekė. Jis sugebėjo įsodinti į lėktuvą savo žmoną, sūnų ir trejų metų dukrelę. Atsisveikindami jie apsikabino apsipylę ašaromis, tačiau J.Caimoy liko saugoti šeimos namo ir turto likučių.

"Nėra nei vandens, nei maisto, – sakė jis. – Žmonės tiesiog rankioja gatvėse kas papuola, prašo maisto iš artimųjų ir draugų. Viskas taip smarkiai nuniokota... Visi prekybos centrai ir maisto parduotuvės buvo išplėštos. Jos tuščios. Žmonės alkani. Ir pareigūnai neįstengia suvaldyti žmonių."


Pagalbos šauksmas

11,5 mln. žmonių nukentėjo nuo taifūno Hajano, tai yra dešimtadalis Filipinų gyventojų.

2,5 mln. žmonių trūksta maisto.

544 tūkst. žmonių neteko stogo virš galvos.

130 tūkst. namų sugriauta iki pamatų.

1215 evakuacijos centrų veikia nelaimės regione.

Jungtinės Tautos paskelbė prašymą dėl 301 mln. dolerių pagalbos taifūno nusiaubtiems Filipinams. Į šį prašymą atsiliepė nemažai pasaulio šalių. Europos Komisija pagalbai skyrė 13 mln. eurų, JAV – 20 mln. dolerių, Australija – 28 mln. dolerių.

Į nelaimės zoną ketvirtadienį atplaukė JAV lėktuvnešis "USS George Washington" su 5 tūkst. jūreivių įgula, kuri padės tiekti humanitarinę pagalbą. Iš viso pagalbos operacijoje dalyvaus aštuoni JAV karinių jūrų pajėgų laivai.

Japonija ir Pietų Korėja į nelaimės zoną pasiuntė medikų komandas, Indonezija – lėktuvą, maisto ir medikamentų, taip pat elektros generatorių.

Lietuva nuo taifūno nukentėjusiems Filipinams iš Vyriausybės rezervo fondo nutarė skirti 172 tūkst. litų humanitarinę pagalbą. Be to, visuomeninė organizacija "Gelbėkit vaikus" Lietuvoje pradėjo lėšų rinkimo kampaniją, skirtą padėti vaikams ir jų šeimoms, nukentėjusioms nuo stichijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

rj

rj portretas
jei galeciau ka jiems padeti asmeniskai tai padeciau .ocia visokioms tipo teikiancioms pagalba ,neduosiu ne vieno lito nes maziausiai puse pavogs
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių