Meksikos valdžia neabejoja: dingę studentai yra nužudyti

  • Teksto dydis:

Meksikos institucijos yra „teisiškai užtikrintos“, kad pernai rugsėjį dingę 43 studentai buvo nužudyti vieno narkotikų kontrabandininkų kartelio smogikų, pareiškė teisingumo ministras.

Tačiau to išpuolio, sukrėtusio Meksiką ir pasaulį, taikiniu tapusių jaunuolių tėvai tvirtina, kad ši byla dar neišspręsta.

Vienos pedagogikos aukštosios mokyklos studentų dingimas pietinėje Gerero valstijoje išprovokavo nacionalinius protestus ir krizę Enrique Penos Nieto (Enrikės Penjos Nieto) vyriausybėje.

Pareigūnai sakė, kad studentai dingo po to, kai su nusikalstamomis gaujomis ryšius palaikantys korumpuoti policininkai užpuolė jaunuolių autobusus Igvalos mieste – esą gavę nurodymus iš mero ir jo žmonos. Per tą teroro naktį žuvo dar šeši kiti žmonės.

Tada policininkai tuos 43 jaunus vyrus pristatė narkotikų prekeivių gaujos „Guerreros Unidos“ nariams, kurie tyrėjams vėliau paliudijo, kad dviem sunkvežimiais nuvežė juos prie sąvartyno, ten nužudė, sudegino jų palaikus, o visa, kas liko, sumetė į upę.

Tyrimas „suteikia mums teisinio tikrumo, kad tie pedagogikos studentai buvo nužudyti tokiomis aplinkybėmis, kokios buvo nupasakotos“, per spaudos konferenciją sakė teisingumo ministras Jesus Murillo Karamas (Chesus Muriljas Karamas).

Liudininkų ir ekspertų parodymai „leido mums ... padaryti neabejotiną išvadą, kad tie studentai buvo pagrobti ir nužudyti, vėliau sudeginti, (o jų palaikai) buvo sumesti į San Chuano upę – (ir kad viskas vyko) būtent tokia tvarka“, – pabrėžė jis.

Iki šiol pareigūnai oficialiai laikėsi prielaidos, kad tie studentai yra dingę.

Aukų artimieji, kurie pirmadienį kartu su keliais tūkstančiais protestuotojų surengė eitynes Meksiko centre, minėdami keturių mėnesių sukaktį nuo studentų dingimo, atsisakė sutikti su oficialiu išaiškinimu.

Kol kas tik vieno studento tapatybė buvo patvirtinta tarp iki šiol rastų sudegintų lavonų liekanų, ir lieka mažai vilties, kad pavyks surasti kitus 42 dingusiuosius.

„Mes, tėvai, smerkiame tai, kokiu būdu generalinis prokuroras pamėgino pabaigti šį tyrimą“, – sakė studentų artimųjų atstovas Felipe de la Cruzas (Felipė de la Krusas).

„Neketiname leisti jiems nutraukti tyrimo“, – pridūrė jis, apsuptas aktyvistų ir nevilties apimtų tėvų. Pastarieji vis dar tiki, kad jų vaikai tebėra gyvi ir yra laikomi Meksikos saugumo pajėgų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių